De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft zondag gezegd dat hij met zijn Russische collega Sergej Lavrov tot een ‘voorlopig princiepsakkoord’ is gekomen omtrent de modaliteiten van een staakt-het-vuren in Syrië.

In de Jordaanse hoofdstad Amman zei Kerry dat hij zondagmorgen nog eens telefonisch met Lavrov heeft overlegd. ‘Wij zijn tot een voorlopig princiepsakkoord gekomen over de modaliteiten voor een staakt-het-vuren dat in de komende dagen kan van start gaan’.

De baas van het State Department voegde eraan toe te verwachten dat de Amerikaanse president Barack Obama in de eerstkomende dagen met zijn Russische collega Vladimir Poetin zal praten over de manier om effectief tot een wapenstilstand te komen.

De Syrische president Bashar al-Assad heeft zich in een interview bereid ook verklaard om de wapens te doen zwijgen , ‘als die periode dan niet misbruikt wordt door de terroristen om hun positie te versterken’. Daarnaast moeten ook andere landen en dan vooral Turkije stoppen met strijders, wapens en logistieke steun te verlenen aan de rebellen, zei hij.

Op het terrein zelf is daar voorlopig nog allemaal niet veel van te merken: bij een dubbele aanslag met een bomauto zijn zondag in de Syrische stad Homs zeker 46 mensen omgekomen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in