Ambtenaren in Hamburg mogen geen wegwerpbestek of papieren bordjes meer gebruiken; Omdat ze vervuilend zijn voor het milieu, net als koffie in capsules. "Het is niet gemakkelijk om deze capsules te recycleren, omdat ze vaak gemaakt zijn uit een mix van plastic en aluminium", zegt Jan Dube, woordvoerder van het departement Milieu en Energie van Hamburg. "Bovendien zit er zes gram koffie in drie gram verpakking. We vinden niet dat de belastingbetaler hiervoor moet betalen".
Koffiecups zijn goed voor één derde van de koffiemarkt in West-Europa, schrijft de BBC in een stuk over de afvalberg die ze met zich meebrengen. BBC sprak onder meer met Doug Leblanc, een Canadese koffieshopeigenaar en één van de mensen achter de 'Kill the K-cup'- beweging, die vorig jaar een filmpje uitbracht waarin een stad werd aangevallen door lege koffiecapsules. "We doen ons best om onze uitstoot te verminderen en we gaan er op vooruit, maar op sommige vlakken gaan we ook twintig of dertig jaar terug in de tijd", meent hij. "Er zijn andere manieren om koffie te maken die minder impact hebben op het milieu".
Van de verschillende producenten van koffiecups die de BBC contacteerde, wilde alleen Nespresso reageren. Volgens de woordvoerder heeft het koffiemerk zijn eigen recyclageprogramma, dat op dit moment de capaciteit heeft om tachtig procent van de cups te recycleren, het doel is om tegen 2020 de honderd procent te halen. Het merk nam een onderzoeksbureau onder de arm dat aantoonde dat de aluminium cups van het merk minder schadelijk zijn dan bijvoorbeeld plastic of polylactide. Daarnaast zouden koffiecapsules voor minder verspilling van water en koffie zorgen.
Niet iedereen is het daarmee eens: "Het punt is niet of ze wel of niet recycleren, het punt is dat we minder materiaal zouden moeten weggooien of recycleren", zegt Piotr Barczak van het Europees Milieubureau. "Recyclage zou de allerlaatste oplossing moeten zijn, niet de eerste". "Sommige bedrijven denken er al op de cups composeertbaar te maken", voegt Leblanc daar nog aan toe. "Helaas zijn het nog niet de grote bedrijven".
Wie zelf aan het recycleren wil slaan, kan dit eens proberen