Website Fanc opnieuw online na cyberaanval Down-Sec

De website van het federaal agentschap voor nucleaire controle (Fanc) is sinds zondagvoormiddag 11.30 uur opnieuw online. De website van het agentschap was sinds zondagochtend 04.30 uur offline na een cyberaanval van het hackerscollectief Down-Sec.

"We hebben verschillende maatregelen genomen om minder trafiek op onze website te genereren en zo de kwetsbaarheid te verminderen", zegt Fanc-woordvoerder Sébastien Berg. Het Fanc zal maandag beslissen of de maatregelen ter bescherming van hun website behouden dan wel opgeheven worden, geeft de woordvoerder nog mee.

Afgelopen vrijdag nog had Down-Sec het gemunt op de website van de eerste minister en van Defensie. Het ging toen om een ‘uitzonderlijke aanval’, zei Miguel De Bruycker van het Centrum voor Cybersecurity.

Down-Sec had er vooraf mee gedreigd beide websites aan te vallen als er tegen vrijdag 9 uur geen bevredigende reactie was gekomen op de zaak van Madison Wintgens, de adolescente uit Herstal die zelfmoord heeft gepleegd hebben nadat ze herhaaldelijk gepest werd op sociale netwerken.

De activisten viseerden eerder deze week al de site van Franstalig onderwijsminister Joëlle Milquet. Zij zou volgens de activisten onvoldoende gedaan hebben in reactie op het overlijden van Wintgens, iets wat de CDH-politica zelf betwist.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in