Noels hard voor uitbreiding Essers
Geert Noels Foto: rr

Econoom Geert Noels reageert scherp op de toelating die de Vlaamse regering aan transportbedrijf Essers gegeven heeft om uit te breiden in Genk. Hij vreest dat veel van de extra jobs die in het vooruitzicht gesteld worden gewoon weggehaald worden uit Zaventem.

De Vlaamse regering heeft Essers vrijdag toestemming gegeven om zijn farma-site aan de Transportlaan in Genk uit te breiden met 70.000 vierkante meter magazijnen en 400 arbeidsplaatsen. En dat ondanks maandenlang protest van onder meer Natuurpunt. Het bedrijf moet elders 21 hectare natuur aanplanten ter compensatie.

Er kwam al van verschillende kanten kritiek op de beslissing - onder meer van Wouter Deprez, die het protest tegen de uitbreiding wekenlang in de publieke belangstelling wist te houden. Ook econoom Geert Noels, van het Antwerpse adviesbureau Econopolis, laat zich in een bericht op Facebook hard uit over de aanpak van de Vlaamse regering.

‘Vlaanderen weet dat het van zijn bevolking steeds kan vragen om natuur op te offeren als het jobs en welvaart oplevert’, schrijft hij. Hij ziet dat niet alleen bij Essers gebeuren: ‘Dat is al decennialang het geval.’ Noels verwijst daarbij onder meer naar de bouw van Deurganckdok waarbij honderden hectaren polders verdwenen en waarbij het dorp Doel ‘langzaam vermoord’ werd. Hij ziet daar geen 5.000 extra jobs zoals beloofd werd en rekent uit dat de kosten veel hoger opliepen dan voorspeld.

Noels laakt ‘het gebrek aan politieke moed om open ruimte, natuur en veilgheid te beschermen’ en ziet dat als een van de oorzaken van tal van zaken die foutlopen: ‘ lintbebouwing, dubbel aantal verkeersslachtoffers vergeleken met Nederland, congestie, relatief weinig jobs in de privé sector, gammele infrastructuur, hoog overheidsbeslag.’

Verschuiving

Ook in de 400 extra jobs die Essers zou moeten opleveren, gelooft hij niet. ‘Ingewijden weten dat alleszins een deel van die jobs gewoon een verschuiving is van Zaventem naar Limburg, een overname die het bedrijf enkele jaren geleden maakte, en waar de vestiging wordt gesloten. Het is jammer dat er geen enkele van de 18 aangeboden alternatieve locaties goed werd bevonden. 400 jobs voor 10 hectare waardevol bos dus.’

Hij vraagt zich tot slot af of de gemaakte beloftes achteraf nog geëvalueerd zullen worden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in