De cycloon Winston heeft een spoor van vernieling achtergelaten op de eilandengroep Fiji in de Stille Oceaan. Er viel ook minstens één dode.

Het ging om de zwaarste storm ooit op Fiji, dat erg populair is bij toeristen omwille van zijn paradijselijke stranden. Tijdens de doortocht van de cycloon werden windsnelheden gemeten van gemiddeld 220 kilometer per uur, met uitschieters tot 315 km/uur.

De overheid legde vanaf 6 uur ‘s avonds een uitgaansverbod op. De 900.000 inwoners barricadeerden hun huizen of vluchtten in één van de 750 schuilkelders.

Zondag werd de schade opgemeten en nu blijkt dat heel wat huizen beschadigd raakten. ‘In sommige dorpen zijn alle huizen vernield’, tweette Jone Tuiipelehaki van het VN ontwikkelingsprogramma. Veel bomen en elektriciteitspalen zijn omgewaaid. In grote delen van het land is er geen stroom, het gsm-netwerk ligt plat. Een oude man stierf toen een dak instortte.

De regering heeft het hele land als rampgebied uitgeroepen. Militairen worden ingezet om de schade op te ruimen. Scholen blijven minstens een week gesloten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in