Donald Trump heeft zaterdag met een ruime voorsprong de voorverkiezingen bij de Republikeinen in South Carolina gewonnen. Jeb Bush scoorde weer slecht en stapt uit de race.

Trump behaalde in South Carolina uiteindelijk 32,5 procent. Op de tweede plaats eindigde Marco Rubio, die met 22,5 procent iets meer stemmen binnenhaalde dan Ted Cruz (22,3 procent).

Jeb Bush, voormalig gouverneur van Florida en broer en zoon van een ex-president, haalde niet eens 8 procent, en werd maar vierde bij de Republikeinen. Hij deed het bij de vorige voorverkiezingen in Iowa en New Hampshire ook al niet goed en trok zijn conclusies: hij staakt zijn campagne.

Jeb Bush dankte zijn moeder, broer en vader, ‘de grootste man die ik ooit gekend heb’, klonk het.

Jeb Bush gold voor de start van de voorverkiezingen nochtans als één van de grootste kanshebbers op een nominatie, ook al omdat hij het meeste sponsors kon aantrekken.

Goed of slecht nieuws voor Trump?

Nu het deelnemersveld bij de Republikeinen opnieuw wat kleiner is geworden neemt ook het vertrouwen van Trump verder toe. ‘Laten we gaan voor een grote overwinning in Nevada. Laten we een grote overwinning hebben op Super Tuesday’, klonk het in zijn overwinningstoespraak.

Voor Donald Trump was Jeb Bush een favoriete schietschijf. Vraag is hoe de miljardair zich nu zal profileren in de campagne.

Dat Bush er niet meer bij is, lijkt vooral goed nieuws voor Marco Rubio, die waarschijnlijk heel wat van de achterban van Bush kan weten te overtuigen. Dat zou dan slecht nieuws zijn voor Trump. De stelling van critici dat bij een kleiner deelnemersveld de anti-Trump-stem meer geconcentreerd zal zijn, wuifde Trump zelf echter weg: ‘Wat zij niet begrijpen is dat als er kandidaten wegvallen, ik ook die stemmen zal binnenhalen’, zei hij triomfantelijk.

‘Grootste gouverneur’

Zowel Rubio als Cruz brachten in hun toespraak hulde aan Jeb Bush. ‘Hij is de grootste gouverneur in de geschiedenis van Florida, en ik geloof en ik bid dat zijn service aan ons land niet voorbij is’, aldus Rubio over zijn mentor.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in