Assad bereid tot wapenstilstand ‘als het terroristen niet helpt’
Foto: REUTERS

De Syrische president Bashar al-Assad heeft zich in een interview bereid verklaard om de wapens te doen zwijgen, 'als die periode dan niet misbruikt wordt door de terroristen om hun positie te versterken'. Daarnaast moeten ook andere landen en dan vooral Turkije stoppen met strijders, wapens en logistieke steun te verlenen aan de rebellen, zei hij.

Assad krijgt in het al jaren aanslepende conflict nu ook steun vanuit Rusland en Iran. Die militaire steun heeft bijgedragen tot de jongste successen van zijn troepen, luidt het in een interview met de Spaanse krant El País. 'Syrië heeft de steun nodig, want meer dan 80 landen met verschillende middelen helpen de terroristen', aldus de president in het interview. Sommige landen bieden steun met geld of wapens, andere met politieke steun in internationale organisaties. Voor de Syrische regering zijn alle rebellen, gematigd of extremistisch, 'terroristen'.

De Verenigde Staten en Rusland hadden op 12 februari in München afgesproken dat de wapens in Syrië geleidelijk moesten zwijgen, de wapenstilstand zou normaal vrijdag moeten zijn ingegaan. Maar daar is op het terrein niets van te merken, integendeel.

Assad zegt in het interview ook nog herinnerd te willen worden als de man die Syrië heeft gered. Of hij binnen tien jaar nog president zal zijn van Syrië, laat hij in het midden. 'Als Syrië veilig en wel is, en ik ben diegene die mijn land gered heeft - dat is nu mijn job en mijn plicht', klonk het nogal cynisch.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in