Eddy Vermoesen nieuwe penningmeester N-VA
N-VA-Kamerlid Sarah Smeyers. Foto: pn

De partijraad van de N-VA heeft zaterdag Eddy Vermoesen verkozen tot de nieuwe nationale penningmeester van de partij, zo heeft Veerle Geerinkx, voorzitter van de partijraad, meegedeeld. Vermoesen volgt Peter De Roover op, die onlangs fractievoorzitter van de N-VA-fractie in de Kamer werd.

Vermoesen komt daarmee in het dagelijkse bestuur van N-VA, dat verder samengesteld is uit partijvoorzitter Bart De Wever, ondervoorzitters Sander Loones en Lies Jans, en nationaal secretaris Louis Ide.

De nieuwe penningmeester is dus niet Sarah Smeyers. Een maand geleden was nochtans gezegd dat zij voor die functie zou worden voorgedragen, nadat Peter De Roover was verkozen tot de nieuwe Kamerfractieleider van de partij. 

Voor de functie van penningmeester waren er drie kandidaten: huisarts Rufij Baeke, parlementslid Sarah Smeyers en Eddy Vermoesen. Baeke verraste volgens het rechtse opinieblad Doorbraak de partijraad echter door zich terug te trekken nadat ze een vlammend betoog had gehouden tegen Smeyers en had opgeroepen om voor Vermoesen te stemmen. Uiteindelijk haalde Vermoesen twee stemmen meer dan Smeyers.

De keuze voor Vermoesen is in zekere zin dus een nederlaag voor N-VA-voorzitter Bart De Wever, die Smeyers enkele weken geleden het postje van penningmeester had beloofd nadat ze naast het fractieleiderschap in de Kamer had gegrepen.

Eddy Vermoesen (geboren in 1952) is gehuwd en vader van vier kinderen. Hij studeerde aan de Koninklijke Militaire School en is master in overheidsmanagement en bestuurskunde. Hij is zaakvoerder van zijn eigen bedrijf en schepen van Financiën in de gemeente Aartselaar.

“Ik ben geen grote naam, maar wie actief is in de partij, kent mij. Ik ben al sinds de oprichting van de N-VA actief in de partij”, zegt Vermoesen in de mededeling. Hij is bureaulid van de partijraad en voorzitter van het comité van toezicht. “Ik ben dus vertrouwd met de interne partijwerking en de financiële aspecten ervan”, voegt hij eraan toe. Vanuit zijn professionele bezigheden kent hij “de praktische kant van de zaak”. De nieuwe penningmeester wil zich “volledig inzetten om de N-VA verder uit te bouwen tot de grote volkspartij van Vlaanderen”.