Elf asielzoekers uit asielcentrum gehaald na massale vechtpartij
Foto: KH
De elf personen die vrijdagnamiddag opgepakt zijn na een vechtpartij met honderd betrokkenen in het asielcentrum van Leopoldsburg zijn daar weggehaald. 'De vier die deel uitmaakten van de harde kern zijn naar een gesloten opvangcentrum overgeplaatst. De zeven anderen zijn individueel en verspreid ondergebracht in de andere opvangcentra in Vlaanderen', zegt An Luyten van het Rode Kruis. Aanleiding voor de massale vechtpartij zou het niet dragen van een hoofddoek zijn geweest door een Syrische vrouw.

Vrijdagnamiddag ging een honderdtal Syriërs, Afghanen en Irakezen met elkaar op de vuist in het kwartier Moorslede in Leopoldsburg, waar vijfhonderd asielzoekers verblijven. De lokale politie Kempenland kwam onmiddellijk ter plaatse om de gemoederen te bedaren. Een persoon werd voor verzorging naar het ziekenhuis overgebracht en mocht dat vrijdagavond al verlaten.

'De vier, die naar het gesloten opvangcentrum verplaatst zijn, zijn het gevecht gestart. De discussie ging over een jonge vrouw van Syrische origine die volgens de Afghanen een hoofddoek moest dragen. Bizar want er lopen meerdere vrouwen zonder hoofddoek rond. Waarom net deze Syrische geviseerd werd, is niet duidelijk. De Syriërs kozen de kant van de jonge vrouw, terwijl de Afghanen en Irakezen aan de andere kant stonden. Met de verwijdering van de elf vechtersbazen willen we een duidelijk signaal geven', zegt An Luyten.

Traumatiserend

'We zijn geschrokken van deze massale vechtpartij. Het is ook traumatiserend voor de andere asielzoekers, vrouwen en kinderen. Deze schermutseling hadden we eerlijk gezegd niet zien aankomen, hoewel de discussies blijkbaar al een paar dagen bezig waren. We zijn er nochtans op getraind en als we bepaalde wrijvingen vaststellen, kunnen we daarop anticiperen', besluit de woordvoerster van Rode Kruis Vlaanderen.

'Dit is het ergste incident tot nu toe', zegt burgemeester Wouter Beke (CD&V) die verklaarde dat de verdeling van asielzoekers anders moet worden georganiseerd. 'De mengelmoes in de opvangcentra veroorzaakt een aantal problemen', zegt Beke aan VRT Nieuws. 'Ik denk dat de asielzoekers op een heel oordeelkundige manier moeten worden toegewezen, terwijl nu toch eerder het first in first out-principe wordt gehanteerd.'

Burgemeester Wouter Beke van Leopoldsburg wil dat asielzoekers gegroepeerd worden per nationaliteit. Hij pleit er ook voor om families op andere plaatsen te huisvesten dan alleenstande mannen. Theo Francken is het daar niet mee eens. 'Opvang per nationaliteit of geloof is geen goed idee. Zo wakker je segregatie aan, in plaats van hun integratie te stimuleren', reageert de staatssecretaris voor Asiel en Migratie op Twitter. 'Ik voel met Beke mee, maar ik denk niet dat we die weg moeten bewandelen', zegt hij aan VRT Nieuws. 'De mensen die naar hier komen, moeten niet hier hun oorlog komen uitvechten. Dat moeten ze respecteren, zoals wij hen respecteren.'