Onlinewinkel Alibaba plant uitvalsbasis in België
Foto: REUTERS

Alibaba, de reusachtige onlinewinkel van de Chinese multimiljardair Jack Ma, belooft dit jaar een contactpunt in Brussel te openen. Daarvoor wil hij 100 Belgen opleiden in China, schrijft De Tijd zaterdag.

Het gaat om een ‘Alibaba-ambassade’, een fysiek contactpunt dat de brug zal maken tussen Belgische producenten en Chinese consumenten. De e-commercegigant wil wereldwijd een netwerk van zulke ambassades uitrollen en rekent daarvoor op de steun van de lokale overheden en handelspromotiediensten.

Op het platform van Alibaba krijgen de landen een eigen virtueel ‘paviljoen’. Daar zullen Chinese onlineconsumenten terechtkunnen voor de belangrijkste culinaire specialiteiten en luxeproducten van een land, maar ook voor toeristische informatie en diensten.

Jack Ma deed vorig jaar al een verkennende ronde in Europa en beloofde Brussel en Parijs toen een ‘Alibaba-ambassade’. Die plannen worden nu concreter. De Brusselse antenne kan al in mei openen. Op het Wereld Economisch Forum heeft Ma koning Filip beloofd dat hij 100 mensen in België zal rekruteren, is uit goede bron vernomen. Die selecte groep zal een jaar lang een opleiding krijgen in China zodat ze de finesses van de Chinese markt en de smaak van de lokale consumenten op het vlak van luxeproducten en lekkernijen leert kennen.