Club Brugge heeft zijn fans tegen Westerlo op een gala-avondje getrakteerd op de 27e speeldag van de Jupiler Pro League. Het kneep van meet af de keel van Westel dicht en bleef op de gaspedaal duwen. Resultaat: een zware 6-0 en een demonstratie in het Jan Breydelstadion, waar ook nieuwkomer Wesley zijn goaltje meepikte. Enige smet op het Brugse feestje was het uitvallen van topschutter Abdoulay Diaby, die op het eerste zicht een serieuze hamstringblessure heeft opgelopen. Bekijk de beelden vanaf 23u op Sportwereld.be.

Club Brugge-coach Michel Preud’homme verraste door Benoît Poulain zijn eerste basisplaats te gunnen naast Stefano Denswil, terwijl Björn Engels op het middenveld de plek van Timmy Simons overnam. “Timmy staat op vier gele kaarten en we zoeken altijd naar een oplossing om hem te vervangen”, aldus MPH voor de partij. Bij Westerlo besliste Bob Peeters de geschorste Benji De Ceulaer te vervangen door de nauwelijks 18-jarige Arno Verschueren.

Blauw-zwart liet geen twijfels bestaan over de bedoelingen tegen de nummer veertien uit het klassement. Het won de duels en duwde Westerlo meteen tegen het eigen doel aan. Dat resulteerde na acht minuten in de eerste echte kans. Hans Vanaken onderschepte een bal en stuurde Lior Refaelov diep. De Israëliër legde gepast terug voor José Izquierdo, die vanop de rand van de zestien vrij kon aanleggen. Met zijn mindere linker besloot hij echter pal op doelman Van Langendonck.

IJzersterke Claudemir

Club had een echte pletwals op gang gebracht. Enkele minuten later had Abdoulay Diaby aan de tweede paal altijd de openingstreffer moeten binnenkoppen, maar de Brugse topschutter kopte de stuitende voorzet van Thomas Meunier nipt naast de paal. Gelukkig voor hem was driemaal scheepsrecht: Izquierdo sneed in zijn gekende stijl naar binnen en legde ver terug naar Claudemir. De Braziliaan pakte uit met een geniale ingeving door de bal in één tijd binnendoor terug te spelen. Izquierdo wist wel raad met de wenkende kans en trapte de 1-0 hoog in het dak van het doel.

Claudemir speelde een uitmuntende partij en dreigde even later ook met een lage schuiver van net buiten de zestien. Het was ook niet toevallig dat de middenvelder ook betrokken was bij de 2-0. Meunier kwam naar binnen, combineerde met de Braziliaan en gaf een subtiel passje met de buitenkant van de voet richting de doorgelopen Hans Vanaken. Die prikte de bal simpel in de korte hoek voor zijn tweede doelpunt in twee weken.

Fans bedanken Preud’homme

2-0 na 24 minuten, en die stand was niet eens overdreven: Club Brugge speelde gewoon drie versnellingen hoger dan Westerlo en had de zestien van de Kempenaars zo goed als voortdurend omsingeld. Bij één van de weinige keren dat de Antwerpenaren meer dan dertig meter van het eigen doel kwamen, konden ze dan toch eens gevaarlijk zijn: Filip Daems draaide een vrije trap net naast de kruising. Enkele minuten later knalde Raphaël Lecomte een bal die bleef hangen in de Brugse zestien wild over.

Daarop was het weer aan Club Brugge, dat het gaspedaal maar niet loste, om even duidelijk te maken wie de baas was. Diaby werd het straatje ingestuurd en schoof met twee verdedigers in zijn rug beheerst de 3-0 onder Van Langendonck binnen, waardoor hij nu samen met Frédéric Gounongbe topschutter wordt in eerste klasse. Het thuispubliek kon de show wel smaken en trakteerde Preud’homme op een open doekje, een gebaar dat de Club-coach op applaus onthaalde. Hans Vanaken maakte net voor rust het feest bijna compleet met zijn tweede, maar zijn volley spatte op de deklat uiteen.

Blessure Diaby smet op de Brugse avond

Na rust speelden de Bruggelingen, gerustgesteld door de 3-0, aan een tempo dat een stuk lager lag. De snelle Diaby bleef op elke diepe bal wel een gesel voor de bezoekers. De eerste keer dat de Malinees door de buitenspelval glipte, had Westerlo nog het geluk dat Van Langendonck goed stond mee te spelen. De tweede keer besloot Diaby, na een knap nummertje, nipt over de deklat. Maar ook nu was drie maal scheepsrecht. Diaby bracht Daems met een licht duwtje uit evenwicht en snoepte hem zo de bal af aan de zijlijn, waarop de topschutter klaarkijkend was en met een prima voorzet Vanaken vond. Die pikte tussen twee verdedigers de bal mee en besloot van dichtbij in doel: 4-0.

De Brugse gala-avond leek compleet toen nieuwkomer Wesley, een 19-jarige Braziliaanse beer, mocht debuteren van Preud’homme. Door een blessure bij topschutter Diaby werd het feestje wel nog enigszins vergald: de Malinees ging zonder contact neer na een sprintje en tastte naar de hamstring, waarbij hij het gebaar van een knappende spier maakte. Toch een stevige aderlating voor Club, waar Diaby de laatste weken sterk bezig was.

Nieuwkomer Wesley maakt indruk

In de slotfase duwde de thuisploeg het gaspedaal echter nog even in, wat nog resulteerde in twee doelpunten en een zware 6-0 eindstand. Eerst werd debutant Wesley met een slim passje binnendoor richting doel geloodst, waarop de Braziliaan meteen zijn Torinstinct toonde door voorbij Van Langendonck te dribbelen en de bal koel in het netje te leggen. Twee minuten later lag de volgende al tegen de touwen toen Meunier de achterlijn haalde. Zijn lage voorzet werd door een ongelukkige Kenneth Schuermans in eigen doel gedevieerd.

Door de zege loopt Club Brugge drie punten uit op coleider AA Gent, dat later dit weekend nog speelt. Westerlo kan na een sterke reeks het slachtoffer worden van het degradatieduel tussen Moeskroen-Péruwelz en OH Leuven.

Herbeleef de match hier van fase tot fase.

Opmerkelijk: Club Brugge telt nu al zeven zeges op rij in de Jupiler Pro League. Dat was al geleden van het seizoen 2004/2005, het laatste jaar dat Club Brugge kampioen werd. Een goed voorteken?

Belangrijkste fases:

8’ Koen Van Langendonck moet voor het eerst zijn kunnen tonen. Via Vanaken en Refaelov komt de bal tot bij Izquierdo. Joske twijfelt niet en haalt verschroeiend uit. Doelman Van Langendonck is de rots in de branding en brengt redding. Eerste kans van de partij.

12’ Rechtsback Thomas Meunier zwiept de bal voor de Westelse kooi. Diaby kopt al vallend maar mist het doel op een haar na. De Brugse topschutter laat de 1-0 liggen.

14’ GOAL! De Brugse wervelwind slaat toe. Claudemir steekt centraal perfect door naar Izquierdo. De Colombiaan twijfelt niet en trapt de openingsgoal hoog in de tent binnen. Verdiende voorsprong voor blauw-zwart.

24’ GOAL! Thomas Meunier stift de bal heerlijk naar de vrijstaande Hans Vanaken. De lange Limburger prikt het leer binnenkantje rechts netjes binnen. Doelman Van Langendonck is kansloos.

33’ De bezoekers proberen op te schuiven. De bal blijft hangen in de Brugse rechthoek. Raphael Lecomte probeert het met een streep maar zijn schot zeilt hoog over.

36’ GOAL! Na Izquierdo en Vanaken pikt topschutter Diaby zijn doelpuntje mee. Het is de twaalfde treffer van de Malinese topschutter. Hij blijft rustig oog in oog met doelman Van Langendonck en tikt netjes met links binnen.

44’ Hans Vanaken mag een show opvoeren in de grote rechthoek. Hij jongleert wat met de bal en pingelt het leer dan tegen de dwarslat. Pech voor de Brugse nummer 20.