Oud-topman Saab voor rechter
Victor Muller Foto: AFP

De Nederlandse voormalige Saab-topman Victor Muller wordt in Zweden vervolgd voor het dwarsbomen van belastingcontroles. De aanklacht werd vrijdag officieel ingediend bij de rechtbank in Vänersborg.

Dat heeft de Zweedse fiscale opsporingsdienst Ekobrottsmyndigheten vrijdag bekendgemaakt. De Zweedse FIOD meldde eerder op de dag al dat vijf voormalige topbestuurders van Saab worden vervolgd, zonder namen te noemen. Aanklager Olof Sahlgren bevestigde ‘s middags tegen het Nederlandse persagentschap ANP dat de Nederlander onder de vijf aangeklaagden is.

Sahlgren verwacht dat Muller zich gewoon zal melden in Zweden zodra dat nodig is. Hij verwacht niet dat Nederland om uitlevering zal moeten worden gevraagd. ‘Hij heeft tot nu toe altijd in de hoogste graad zijn medewerking verleent’, aldus de aanklager. ‘Reëel gezien zal de zaak in het gunstigste geval ergens in de herfst inhoudelijk door de rechter worden behandeld.’

Muller was van 2010 tot 2012 de baas bij de Zweedse autoproducent Saab, na de overname van dat bedrijf door Spyker. Muller liet vrijdagmiddag weten ‘via de media’ kennis te hebben genomen van het nieuws. ‘Dat is daar kennelijk gebruikelijk, want het gebeurt elke keer. Ik ken de feiten niet, dus ik heb geen commentaar.’

De vijf topmensen van SAAB Automotive AB worden ervan beschuldigd een bedrag van omgerekend 3,5 miljoen euro uit het zicht van de belastingdienst te hebben gehouden. De hoogte van het bedrag maakt het een ernstig misdrijf, stelde Ekobrottsmyndigheten vrijdag. Indien ze schuldig worden bevonden, hangt de verdachten een boete en/of een gevangenisstraf van zes maanden tot vier jaar boven het hoofd.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig