Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Een minderjarige Afghaan zou in het opvangcentrum van het Rode Kruis in Menen een jonge vrouw verkracht hebben. Het Rode Kruis en het parket van Oost-Vlaanderen bevestigen aan VTM Nieuws dat de feiten onderzocht worden. De jongen is opgepakt en wordt opgesloten in het gesloten centrum van Everberg. Staatssecretaris Theo Francken zegt dat de jongen bij een veroordeling kan uitgewezen worden.

De feiten dateren van afgelopen woensdag. Het slachtoffer werkt bij de cateraar die levert aan het opvangcentrum. Toen ze in de kelder voorraad ging halen, zou ze verkracht zijn  door de minderjarige Afghaan, een jongen van zestien jaar. Daarvoor zou hij de vrouw verbaal al lastiggevallen hebben. In afwachting van zijn proces wordt hij opgesloten in het gesloten centrum van Everberg. Het meisje heeft klacht ingediend voor aanranding en verkrachting.

Het Rode Kruis zegt dat er voordien geen problemen waren en dat de minderjarige nog maar onlangs de cursus ‘hoe omgaan met vrouwen’ had gekregen. Die wordt gegeven aan asielzoekers, sinds de massale aanrandingen in Keulen op oudejaarsnacht. De organisatie tilt dan ook zwaar aan het incident. “Dit is het eerste ernstige incident sinds het begin van de asielcrisis', zegt An Luyten van het Rode Kruis.

Land uitgewezen?

Aangezien de jongen minderjarig is, wordt de zaak behandeld door de jeugdrechter. Hij kan wel doorverwezen worden naar de correctionele rechtbank. Het onderzoek gebeurt nu door het parket van Oost-Vlaanderen, omdat de voogd van de niet-begeleide minderjarige asielzoeker in Oost-Vlaanderen woont.

Als de jeugdrechter hem uit handen geeft, gaat hij bij een veroordeling naar de gevangenis. Bij een veroordeling kan ook zijn asielprocedure stopgezet worden, en kan hij het land worden uitgewezen.

'Sinds de zomer is er een nieuwe wet waarbij bij zware feiten tegen de openbare orde, en verkrachting valt daar onder, een asielzoeker geen verblijfsrecht krijgt', zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken in het VTM Nieuws. 'Een gevolg daarvan is dat hij uitgezet zal worden naar Afghanistan waar hij vandaan komt.'