Te veel 'houtpulp' in gemalen parmezaan
Foto: REUTERS

Uit onderzoek van het Amerikaanse voedselagentschap (FDA) blijkt dat verschillende merken gemalen parmezaan te weinig parmezaan en te veel cellulose, een bijproduct van houtpulp, bevatten.

In 2012 brachten leden van het Amerikaanse voedselagentschap (FDA) een verrassingsbezoek aan een kaasfabriek in de staat Pennsylvania. Bij Castle Cheese Inc. werden verschillende stalen van de potjes ‘100 procent gemalen parmezaan’ meegenomen naar het laboratorium voor testen. Uit die testen bleek dat de fabriek, die aan de grootste Amerikaanse winkelketens levert, zijn parmezaanse kaas aandikt met grote hoeveelheden cellulose, een antiklontermiddel dat gemaakt wordt uit houtpulp.

Toen de FDA ook bij andere kaasfabrieken onverwacht testen uitvoerde, bleek dat de onkoosjere praktijk ook bij andere Amerikaanse merken wordt toegepast, schrijft persagentschap. Terwijl een potje gemalen parmezaan tussen de 2 en de 4 procent cellulose mag bevatten, kwam het merk Essential Everyday, 100% Grated Parmesan Cheese aan 8,8 procent. Ook de parmezaan van Wal-Mart zit met 7,8 procent flink boven het maximum.

Niet gevaarlijk, wel oneerlijk

Is ‘hout’ op je pasta strooien dan schadelijk je voor gezondheid? Niet echt, zegt Amy Bentley, professor voedingskunde aan de universiteit van New York aan The Guardian. ‘Cellulose is niet gevaarlijk en kan zelfs gezond zijn. Het product bevat veel vezels en komt daardoor voor in laxeermiddelen.’

Gezond of niet: de Italiaanse kaasmakers zijn ziedend. ‘Het is echt bedrog’, reageerde Giusseppe Alai, de voorzitter van het Parmigiano Reggiano Consortium, op het nieuws.

De organisatie eist dan ook dat Europa extra maatregelen neemt om hun authentieke producten te beschermen zodat de ‘bedrogparmezaan’ niet in de Europese winkelrekken belandt. Ook hekelen zij al langer de verpakkingen van Amerikaanse kaasfabrieken, waarop regelmatig Italiaanse vlaggen en ‘100% ambachtelijk’ staan.