‘Archieven niet echt opgegeten door muizen’
Foto: Luc Gordts

Brussel Mobiliteit benadrukt dat de plannen van de Brusselse tunnels niet zijn opgegeten door muizen. ‘Dat was slechts beeldspraak’, zegt woordvoerster Inge Paemen.

In 1989 kwamen plannen en archieven terecht in een ruimte onder het Reyersviaduct. De documenten hebben er jaren gelegen. ‘De muizen hebben er ondertussen al wel een paar happen van genomen’, zei Christian Debuysscher, oud-diensthoofd van de cel kunstwerken van Mobiel Brussel, gisteren.

Volgens Inge Paemen voldeed het technisch lokaal aan Meiser aan de nodige eisen om documenten te bewaren, hoewel het geen archieflokaal was. Ze spreekt in het Journaal van ‘redelijk goede omstandigheden’.

‘De archieven van de Brusselse tunnels zijn niet echt opgegeten door muizen, dat was slechts beeldspraak van de ingenieurs om aan te tonen in wat voor armoede ze soms moeten werken’, verduidelijkt ze.

Muizen eten overigens geen papier, zo zegt Diemer Vercaye van Natuurpunt in dS Avond . Wel is het bewaren van papier in vochtige of warme ruimtes volgens hem geen goed idee.

Documenten overgebracht

De archieven uit het Reyerscomplex zijn sinds 2013 mondjesmaat ondergebracht in de vier archiefzalen onder het Brusselse Noordstation. Daar liggen 90 procent van alle originele plannen betreffende mobiliteit. Ook de plannen van de Stefaniatunnel, waarvan sommigen dateren van 1958, zijn er veilig opgeborgen.

Ondertussen is al een groot deel van de documenten gedigitaliseerd en gebeurt het nog zelden dat er met de originele versies wordt gewerkt. Sinds 2009 zijn overheidsdiensten verplicht om documenten ouder dan 30 jaar in goede staat te archiveren.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig