Restaurants zonder vlees: Brussel
Foto: Moonfood

De tijd dat vegetariërs genoegen moesten nemen met een extra blad sla ter vervanging van vlees of vis ligt al even achter ons, maar dat betekent niet dat alle restaurants voldoende vegetarische keuzes aanbieden. Naar aanleiding van Dagen Zonder Vlees maakten wij per stad een selectie waar dat wél het geval is. Staat uw favoriet er niet bij? Deel met ons via de commentaarknop rechtsboven.

100%

Met honger van tafel gaan, is er bij Dolma (Elsensesteenweg 329, 1050 Elsene) absoluut niet bij als u kiest voor de formule waarbij u zich te goed kan doen aan het rijke zelfbedieningsbuffet, dat varieert van dag tot dag. Het restaurant is ook verbonden aan een winkel met biologische producten.

Ook La Tsampa (Livornostraat 109, 1050 Elsene) combineert winkel en restaurant, waar elke werkdag andere gerechten op de kaart staan. De naam verwijst naar een soort geroosterd gerstemeel, maar gelukkig krijgt u er wat meer verfijnde kost op uw bord.

Bij Slurps (Dautzenbergstraat 7, 1050 Elsene) kunt u de hele dag terecht, van ontbijt tot avondmaal. De Belgisch-Congolese eigenaar en kok Oscar Bingoni kreeg een klassieke opleiding als kok, maar bekeerde zich tot het vegetarisme.

De grootte van Ami (Lesbroussartstraat 13, 1050 Elsene) staat niet in verhouding met de populariteit en dus kan het gebeuren dat u op drukke momenten even zal moeten wachten. Maar de lekkere vegetarische gerechten maken dat zeker goed.

In een prachtig interieur, waarbij hout de hoofdrol speelt, serveert Moonfood (Koloniënstraat 58, 1000 Brussel) sinds een goed jaar elke werkdag een glutenvrij veganistisch menu. U bent er ook welkom voor ontbijt.

Dankzij de knalgele gevel moet je niet lang zoeken naar Den Teepot (Kartuizersstraat 66, 1000 Brussel): beneden een biowinkel, op de eerste verdieping een biologisch vegetarisch restaurant waar je (evenwel enkel ‘s middags) lekker en goedkoop kunt eten.

Concept store The Little Green Shop (Alsembergstesteenweg 314, 1190 Vorst) is klein maar fijn (tenzij het mooi weer is en de riante tuin ook een optie wordt), maar een walhalla voor plantenliefhebbers die de vegetarische keuken verkiezen. Op zondag kunt u er voor slechts vijftien euro de voeten onder tafel schuiven voor een uitgebreid brunchbuffet.

Net zoals in andere grootsteden rijden er ook in Brussel heel wat foodtrucks rond. SINstreetfood richt zijn pijlen volledig op vegetariërs. Meestal terug te vinden op vaste plaatsen: maandag op het Van Meenenplein in Sint-Gillis, woensdag op het Kasteleinsplein in Elsene en ’s zondags op het Flageyplein.

Chana (Sint-Gillisvoorplein 24, 1060 Sint-Gillis) serveert pakora en falafels, geserveerd met heerlijke hummus, voor erg zachte prijzen, een volledig menu krijgt u hier voorgeschoteld voor iets meer dan tien euro. De Pakistaanse eigenaar Ali vernoemde zijn restaurant naar het Pakistaanse woord voor kikkererwt.

Ozfair (Jean Voldersstraat 9, 1060 Sint-Gillis) is in de eerste plaats een biowinkel, opgestart met het idee om eerlijke handel te promoten, maar u kunt er ook gerechten afhalen of ter plaatse opeten.

50/50

Bij AUB-SVP (Schildknaapstraat 36, 1000 Brussel) is er naast vlees en vis steeds ook keuze tussen vegetarisch of veganistisch. Seizoensgroenten spelen een hoofdrol in de keuken van Mathias Dircx. Wie de veganistische keuken wil ontdekken, kan zich inschrijven voor een zesgangenmenu tijdens Vegan Night.

In dezelfde categorie vegetariërsvriendelijk kunnen we ook Knees to Chin (Livornostraat 125, 1050 Elsene) plaatsen, dat zich heeft gespecialiseerd in gevulde rolletjes van rijstpapier, een populair gerecht in Vietnam dat in vele creatieve varianten mogelijk is.

‘Ici, pas de chichis’, zo staat het ook echt op hun website. Henri et Agnes (Veronesestraat 48, 1000 Brussel) kiest resoluut voor eerlijke smaken. Wij zijn vooral fan van hun uitgebreide brunchbuffet op zondagen.

Rauwkostrestaurant TAN (Waterleidingsstraat 95, 1050 Brussel) legt de nadruk op simpel en gezond, maar serveert daarom niet minder lekkere gerechten. Ook vlees en vis staan op het menu, maar vegetariërs en veganisten hebben een zeer ruime keuze.

Kokob (Lievevrouwebroerstraat 10, 1000 Brussel) is waarschijnlijk het meest populaire Afrikaanse restaurants van de hoofdstad en gelukkig voor vegetariërs vinden zij ook genoeg keuze op de menukaart. Mes en vork zijn er niet, enkel voor wie dat echt wil.

Fans van de Libanese keuken kunnen dan weer terecht bij Mont Liban (Livornostraat 30, 1050 Elsene) en Voyage au Coeur de Mon Liban (Drievuldigheidsplein 2, 1050 Elsene). En als je jezelf voorstelt als een Bio Fusion Kitchen zoals Soul (Samaritanessestraat 20, 1000 Brussel) doet, dat kan je er ook vanuit dat er genoeg moeite wordt gedaan voor vegetariërs en veganisten.