Minister van Justitie (CD&V) Koen Geens heeft zijn beslissing verdedigd om seriedoder Staf Van Eyken een uitgangsvergunning te geven. Door de opgelegde voorwaarden is die dag volgens de minister vlekkeloos verlopen.

Staf Van Eyken (64), zit een levenslange celstraf uit omdat hij begin jaren 70 drie vrouwen verkrachtte en wurgde in Muizen (nabij Mechelen). Dat hij de vrouwen ook bijtwonden toebracht, leverde hem de bijnaam ‘de vampier van Muizen’ op.

Hij kreeg van minister Geens onlangs de toelating om de gevangenis een dag te verlaten, ondanks een negatief advies. Die beslissing leverde hem kritiek op.

Volgens Open VLD-kamerlid Carina Van Cauter heeft de minister de wet niet gevolgd. ‘De wet omschrijft duidelijk in welke gevallen de minister een occasionele uitgangsregeling kan verlenen’, zei ze in Villa Politica. ‘Bijvoorbeeld voor medische redenen of een familiaal bezoek. Het bezoeken van een klooster is daar niet bij. De minister moet de wet respecteren en ervoor zorgen dat er geen veiligheidsrisico’s worden genomen.’

Voorwaarden

Minister Geens zegt dat hij zijn beslissing weloverwogen heeft genomen in het kader van de humane behandeling van gedetineerden. Een gevangenisdirecteur had aanvankelijk een 'goed onderbouw positief advies' gegeven, zei Geens in de Kamer. 'Maar even later is dat in een negatief advies omgezet zonder dat het gestaafd was met nieuwe elementen.'

Bovendien hebben de strikte voorwaarden ervoor gezorgd dat de dag vlekkeloos is verlopen, zegt Geens. Zo werd Staf Van Eyken begeleid door twee personen die het gewoon zijn om met de gedetineerde om te gaan. Hij mocht ook niet in het publiek verschijnen, geen alcohol drinken en niet met de slachtoffers in contact komen.

De laatste keer dat de gevangene was vrijgelaten, was volgens Geens in 2011 en niet in 2006 zoals eerder gemeld. De minister benadrukt dat hij de wet heeft toegepast.