Oud-burgemeester van Molenbeek Philippe Moureaux (PS) en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zullen nooit de beste vrienden worden, dat wisten we al. Ook in de nieuwe VRT-reeks ‘Molenbeek’ heeft Moureaux geen goed woord over voor de minister. 'Hij is gek, denkt hij soms dat hij een nazi is?', klinkt het voor de camera van programmamaker Eric Goens.

In ‘Molenbeek’ wil reportagemaker Eric Goens, bekend van het programma Het Huis, een beeld schetsen van de zogeheten 'Jihadhoofdstad' van Europa. Half november is hij in een appartement ingetrokken in de Brusselse gemeente, om er de situatie 'van binnenuit' te kunnen beleven. Zo gaat hij praten met de plaatselijke slagers, de imam, maar ook met politici.

In de tweede aflevering gaat Goens op stap met Philippe Moureaux (PS), de oud-burgemeester van Molenbeek. Hij vraagt om zijn mening over het plan van minister Jan Jambon (N-VA) om de gemeente 'op te kuisen' en het probleem van de geradicaliseerde jongeren 'met wortel en tak uitroeien', zoals Jambon aankondigde na de aanslagen in Parijs. Moureaux steekt zijn ongenoegen vervolgens niet onder stoelen of banken. 'Il est fou, il se prend pour un nazi?', klinkt het voor de camera, ofwel 'Hij is gek, denkt hij soms dat hij een nazi is?'

‘Molenbeek’ wordt komende maandag voor het eerst uitgezonden , om 20u35 op één. De documentaire bestaat uit vier delen.