Oekraïners vragen asiel in Nederland en keren 3.450 euro rijker weer terug
Foto: rr

Het aantal asielzoekers uit Oekraïne dat gebruikmaakt van de Nederlandse terugkeerregeling stijgt sterk. Daar hangt dan ook een mooie premie aan vast. Het ministerie vermoedt misbruik.

Oekraïense asielzoekers maken in Nederland bijzonder weinig kans op erkenning en de overheid moedigt hen aan om vrijwillig terug te keren naar hun land. Wie dat doet, krijgt een terugkeerpremie van maximaal 3.450 euro. Dat is hoger dan het gemiddelde jaarinkomen in hun thuisland - zo’n 2.000 euro.

Oekraïne neemt sinds kort de koppositie in op de Nederlandse ranglijst van terugkeerders. Waren er in heel 2015 nog 58 Oekraïeners die met een terugkeerregeling vertrokken, waren dat er alleen al in januari van dit jaar 64, zo blijkt uit cijfers van de IOM.

Dat zij bovendien vrijwel allemaal afkomstig zijn uit de regio Ivano-Frankivsk in westelijk Oekraïne, ziet de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) als aanwijzingen van ‘mogelijk misbruik’. Dat schrijft NRC Handelsblad.

Onderzoek

Vluchten Oekraïners doelbewust naar Nederland om er 3.450 euro op te strijken en vervolgens terug te keren? Bewijzen zijn er niet, maar het Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie onderzoekt de zaak.

‘Wij constateerden een stijging van het aantal asielaanvragen uit Oekraïne’, zegt een woordvoerder van het ministerie. ‘Dat is aanleiding geweest om nader onderzoek te doen naar het gebruik van ondersteuning door vreemdelingen afkomstig uit Oekraïne.’

Ook de achtergronden en het gedrag van de asielzoekers wekten argwaan. Volgens bronnen gaat het om mensen die vaak werkloos zijn, relatief kort in de opvang hebben gezeten, en zich snel melden voor het terugkeerpakket.

Sommigen kwamen met een ‘doortimmerd businessplan’ naar Nederland, aldus een bron in NRC.

Ook bij ons?

In België bedraagt de maximale premie bij vrijwillige terugkeer 250 euro per persoon. Dat geldt ook voor asielzoekers uit Oekraïne. ‘Dit fenomeen doet zich in België dus zeker en vast niet voor’, zegt Peter Neelen, expert vrijwillige terugkeer bij Fedasil.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in