Ingrid Lieten stopt met politiek
Foto: BELGA

Gewezen Vlaams minister en Limburgs SP.A-boegbeeld Ingrid Lieten stopt met politiek. Ze neemt ontslag uit het Vlaams Parlement om vanaf 1 maart directeur te worden van LifeTechValley, een samenwerkingsverband tussen kennisinstellingen, bedrijven en spelers uit de zorgsector dat innovatie in de ouderenzorg een boost moet geven.

Lieten (51), een vertrouwelinge van wijlen Steve Stevaert, kreeg nationale bekendheid als directeur-generaal van de Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn. Ze bekleedde die functie vanaf 2002 en voerde mee het beleid rond de basismobiliteit uit. Ze kreeg er erkenning voor en werd verkozen tot overheidsmanager van het jaar.

In 2009 werd Lieten verrassend Vlaams minister in de regering-Peeters II (CD&V, SP.A, N-VA). Hoewel ze niet op een verkiezingslijst had gestaan, duidde toenmalig SP.A-voorzitster Caroline Gennez Lieten aan als viceminister-president voor SP.A. Ze kreeg de bevoegdheden wetenschappelijk onderzoek, innovatie, media en armoedebeleid.

‘Doe-mens’

Bij de verkiezingen van 2014 werd Lieten verkozen in het Vlaams Parlement, maar de SP.A verzeilde in de oppositie. Lieten verlaat nu de politiek. ‘Ik ben meer een ‘‘doe-mens”, oppositie voeren is niet zo mijn ding. Daarom maak ik nu plaats voor een nieuwe, jonge kracht’, zegt Lieten aan Belga.

Wie Lieten in het Vlaams Parlement opvolgt, is nog niet duidelijk. Joke Quintens is in principe eerste opvolger, voor Bert Moyaers.

LifeTechvalley is een nieuw platform van universiteiten, hogescholen, bedrijven en instanties uit de zorgsector. De vzw moet innovatie in de ouderenzorg aanmoedigen, nu de vergrijzing volop speelt. ‘We worden met z’n allen ouder, wat goed is, maar we moeten er voor zorgen dat iedereen kwaliteitsvol ouder kan worden. Daarom willen we met een goeie driehoekwerking tussen kenniscentra, bedrijven en zorgsector innovatie mogelijk maken’, zegt Lieten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in