Terugbetaling geneesmiddel gekoppeld aan levensstijl
Foto: Imageglobe
Een duur geneesmiddel tegen long­fibrose wordt alleen terugbetaald als de patiënt bewijst dat hij niet rookt. De terugbetaling van het geneesmiddel is dus gekoppeld aan de levensstijl. Artsen spreken van bestraffing voor een ongezonde levensstijl.

De behandeling met het geneesmiddel Ofev is duur: per patiënt kost ze zo’n 30.000 euro per jaar. Maar ze is geen luxe. Het middel verlicht het lijden van patiënten met idiopathische longfibrose, een zeldzame en agressieve ziekte die patiënten kortademig maakt en in gevorderd stadium het gevoel geeft te verstikken. Maar niet iedereen met de ziekte heeft toegang tot het middel.

Alleen degenen die met een urinetest kunnen bewijzen dat ze niet roken, hebben recht op terugbetaling. De ziekteverzekering koppelt zo de toegang tot een geneesmiddel aan de levensstijl.

Bestraffing

Professor Wim Wuyts, adjunct-kliniekhoofd pneumologie aan het UZ Leuven, spreekt van een bestraffing voor ongezond gedrag. ‘Er zijn geen wetenschappelijke bewijzen dat het geneesmiddel bij rokers minder goed zou werken. Het is ook nooit bewezen dat roken de oorzaak is van idiopathische longfibrose.’

Vandaag kunnen Wuyts en zijn collega’s voor rokende patiënten met idiopathische longfibrose nog uitwijken naar een ander (even duur) geneesmiddel. Maar ook dit andere middel zal binnenkort alleen nog aan patiënten worden terugbetaald die minstens vier weken niet meer hebben gerookt, meldt de ziekteverzekering (Riziv).

‘Roken heeft een ongunstig effect op het verloop van de ziekte’, zegt Ri De Ridder, directeur-generaal van het Riziv. ‘Het gaat bovendien om een dure behandeling. Dus is het niet onredelijk om aan patiënten te vragen om te stoppen met roken.’

Vindt u dat de terugbetaling van medische behandelingen aan uw levensstijl mag gekoppeld worden?

Discussieer mee via de knop rechtsboven, op Facebook of op Twitter met de hashtag #DSDISCUSSIE.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig