Mechelen in top 10 kleine Europese steden van de toekomst

De Britse zakenkrant Financial Times heeft Mechelen opgenomen in haar top 10 van kleine Europese steden van de toekomst. Zowel op het vlak van economisch potentieel als connectiviteit hoort Mechelen bij de Europese top, klinkt het. In enkele subcategorieën scoren ook Antwerpen en Brussel (bij de grote steden) en Gent goed.

De Financial Times lijst elke twee jaar de top van de Europese steden en regio’s van de toekomst op in haar bijlage fDi Magazine en dit jaar is Mechelen daar prominent in aanwezig.

Klimaat

De krant prijst de prima ligging van de stad tussen de Belgische centrumsteden en langs een nog niet al te verzadigd wegennetwerk, maar ook het ondernemersklimaat dat al grote, bloeiende bedrijven zoals Hewlett-Packard, LiveNation en Telenet aantrok.

Daarnaast settelen heel wat afgestudeerden uit Antwerpen, Brussel en Leuven zich in de stad, wat tot een ruime ‘talent pool’ van hooggekwalificeerde en meertalige werkkrachten heeft geleid. Een pluspunt is tevens de gratis wifiverbinding voor inwoners, bezoekers en bedrijven, klinkt het.

‘Economische opsteker’

Mechels burgemeester Bart Somers (Open VLD) heeft het over ‘een erkenning voor het gevoerde beleid van de voorbije jaren’ en een economische opsteker voor de stad. ‘Het betekent dat onze stad nog nadrukkelijker op de internationale radar staat te knipperen als ideale toekomstlocatie voor nationale en internationale investeerders’, meent hij.

Het hoogst scoort Mechelen in de subcategorie ‘connectivity’, dankzij de uitrol van gratis wifi in de binnenstad, de aanbreng van intelligente ledverlichting in de straten en de efficiënte digitalisering van de stedelijke diensten en administratie.

De top 10 van 'micro cities'

1. Limerick (Ierland)
2. Galway (Ierland)
3. Hemel Hempstead (Verenigd Koninkrijk)
4. Shannon (Ierland)
5. Waterford (Ierland)
6. Coburg (Duitsland)
7. Tartu (Estland)
8. Inverness (Verenigd Koninkrijk)
9. Mechelen (België)
10. Lincoln (Verenigd Koninkrijk)

Bij de 'belangrijkste steden' duikt Brussel niet op in de algemene top tien, al wordt de stad wel als zevende vernoemd wanneer het om 'connectivity' gaat. In de lijst van 'grote steden' staat Antwerpen op nummer acht in categorie 'economisch potentieel'. Het Brussels Gewest eindigt achtste in de lijst van 'kleine Europese regio's'.