Bijna recordjaar voor Picanol
Picanol-topman Luc Tack Foto: BELGA

De West-Vlaamse weefgetouwenmachineproducent Picanol heeft er met een omzetstijging van 26,6 procent ten opzichte van 2014, tot 529,34 miljoen euro, een uitstekend jaar opzitten. Dat is net geen record, maar het bedrijf verwacht dit jaar wel beter te doen dan in topjaar 2013.

Dat blijkt uit de jaarcijfers die het bedrijf dinsdag bekend maakte. In 2014 klokte het Ieperse bedrijf af op 418,2 miljoen euro omzet, in 2015 op 529,34 miljoen euro. De activiteiten zorgden in 2015 voor een nettowinst van 60,6 wat bijna de helft meer is dan in 2014. Ook Tessenderlo Group zorgde voor een positieve bijdrage van 25,09 miljoen euro in het nettoresultaat ten opzichte van 11,73 miljoen euro in 2014.

Picanol benadrukt wel dat dit een boekhoudkundig cijfer is en dat die cashflow Picanol niet toebehoort. De groep sluit 2015 af met een nettowinst van 85,69 miljoen euro, in vergelijking met 52,4 miljoen euro in 2014.

Weefmachines

De sterke cijfers zijn in grote mate te danken aan weefmachines. De divisie boekte een omzetstijging van bijna een derde. Het volume lag zelfs 37 procent hoger, maar de winstmarge was iets kleiner. 2015 startte sterk door de hoge vraag en de gunstige koers van de euro, maar ook in de tweede jaarhelft bleef het orderboek goed gevuld. De industrietak Proferro en Psicontrol bleef ongeveer stabiel, maar toch is Picanol tevreden. Het bedrijf zag namelijk een minder gunstige conjunctuur in de agrosector en de mijnbouw.

Prognoses

De prognoses voor 2016 zijn positief. Terwijl Picanol zich doorgaans enkel uitspreekt over de eerste jaarhelft, geeft het bedrijf nu al mee dat de omzet in 2016 in lijn zal liggen van recordjaar 2013 toen er ongeveer werd afgeklokt op ongeveer 560 miljoen euro. Het orderboek staat nu al goed gevuld, mede dankzij de vakbeurs ITMA in Milaan, en de huidige, lage koers van de euro zorgt voor extra wind in de zeilen voor het exportbedrijf.

Toch blijft Picanol voorzichtig en zijn ze zich bewust van de cyclische textielmarkt in een volatiele wereldeconomie. Ceo Luc Tack wil dan ook blijven inzetten op kostenbeheersing.

Meer personeel

Picanol gaat dit jaar overigens op zoek naar een vijftigtal nieuwe werkkrachten, waarvan de helft vaste contracten. Op 31 maart en 7 april organiseert het Ieperse Picanol jobdagen.

In 2015 steeg het aantal werknemers al van 1.268 naar 1.380 in Ieper en van 1.931 naar 2.054 wereldwijd. Die toename wordt in 2016 doorgetrokken. Momenteel zijn er een vijftigtal openstaande vacatures voor de productievestiging in Ieper voor onder meer monteerders, logistieke medewerkers, CNC-bedieners, R&D-ingenieurs en functies in de verkoops-, financiële en personeelsafdeling.

Fusieplannen

Tack blijft ook staan achter de fusieplannen tussen Picanol en Tessenderlo maar wil de aandeelhouders eerst inzage geven in alle cijfers van 2015 en de vooruitzichten van 2016. ‘We gaan luisteren naar de markt en komen hier in maart op terug. We blijven er wel van overtuigd dat de vuurkracht en de cashflow van de groep zou vergroten, waardoor we zouden kunnen investeren in grotere projecten. We zijn alvast heel tevreden over de vooruitgang bij Tessenderlo.’