'Ik wist niet dat je op die nieuwe iPhone ook Android kon draaien?' Als dit soort opmerkingen je niet storen maar eerder vleien, dan is de HTC One A9 misschien wel iets voor jou.

Ik had me nochtans voorgenomen om het niét over de uiterlijke gelijkenissen met de iPhone 6s te hebben – er is al veel over gezegd en geschreven – maar je kan er gewoonweg niet omheen. Van de aluminium behuizing met rijkelijk afgeronde hoeken over de twee antennes aan de achterkant (de horizontale lijnen) tot kleinere details als het speaker-streepje en het identieke klepje van het simkaartslot; alles aan de One A9 ademt ‘Designed by Apple in California’ en het verwondert mij dan ook dat het fruitmerk er nog steeds niet op heeft gereageerd.

Misschien heeft dat wel te maken met een uitspraak van HTC-baas Jack Tong, die claimt dat Apple juist HTC kopieert in plaats van andersom. Feit is dat die twee horizontale antennetjes eerst op de HTC One M7 opdoken, een model uit 2013. Op de iPhone 5s was er destijds nog geen spoor van de lijntjes te bekennen.

Geen originaliteitsprijs, wel mooi

Toch is het in één oogopslag duidelijk wie zich het sterkst door de ander liet ‘inspireren’. En eerlijk gezegd begrijpen we dat ook wel van HTC. Vooral binnen de One M-familie brengen de Taiwanezen al jarenlang smartphones met originele, vooruitstrevende designs op de markt. Al die inspanningen hebben de fabrikant evenwel niet het verhoopte marktaandeel opgeleverd. Integendeel, HTC zit in de hoek waar de klappen vallen, en leed in het vierde kwartaal van 2015 nog een verlies van ongeveer 91 miljoen euro. Je zou het voor minder een keer ‘op Apples wijze’ proberen, toch?

Een originaliteitsprijs zit er voor deze One A9 bijgevolg niet in, maar dat maakt het toestel uiteraard niet minder mooi of degelijk afgewerkt. Als je van de iPhone-look houdt, maar liever met Android werkt, dan moét deze telefoon je haast wel aanspreken. Het prijsverschil met de melkkoe van Apple is mooi meegenomen: de One A9 kost € 599, de iPhone 6s begint bij € 749.

Al is het eerlijker om deze HTC te vergelijken met de iPhone 6, die tot nader order gewoon verkrijgbaar blijft (vanaf € 639). De One A9 staat nu eenmaal een trapje lager dan het vlaggenschip van HTC, de inmiddels één jaar oude (en daardoor al sterk afgeprijsde) One M9. Daar wringt trouwens wel een beetje het schoentje: HTC’s topmodel vind je online intussen al vlot voor dezelfde prijs als de One A9, of zelfs een pak goedkoper dankzij de cashback-actie van liefst 150 euro die t.e.m. 31 maart loopt.

In het licht van die gebeurtenissen prijst de One A9, uiteindelijk een midrange model, zich met € 599 volledig uit de markt. Bij HTC lijken ze dat ook te beseffen, en intussen hebben ze een cashback-actie aangekondigd (lees meer in de update onderaan dit artikel).

Scherp gezien

Naast veel overeenkomsten zijn er natuurlijk ook verschillen met de iPhone. En dan hebben het niet over de versie in Deep Garnet-rood noch over de volgorde van de connectoren aan de onderzijde (hoofdtelefoon, USB en luidspreker) die bij de HTC precies omgekeerd is, maar bijvoorbeeld wel over het beeldscherm en de camera.

Met zijn display van 5 inch zit de One A9 precies tussen de 4,7 en 5,5 inch van de iPhone 6s en 6s Plus in. Een heel fijn formaat, vind ik zelf. Net als bij de iPhone 6s Plus gaat het om een Full HD-scherm (1920 x 1080 beeldpunten, versus 1334 x 750 bij de 6s), maar door de hogere ppi-waarde van 440 (het aantal pixels per inch) oogt de HTC een tikkeltje scherper. De nieuwste iPhones moeten het stellen met respectievelijk 326 en 401 ppi.

Ook de camera’s van de One A9 laten weinig te wensen over: 4 megapixels aan de selfiekant, 13 MP voor de primaire camera die bovendien is uitgerust met een optische beeldstabilisator. Dit snufje, om ook bij minder goede lichtomstandigheden en trillende handen onbewogen foto’s te maken, zit bij de iPhone alleen op de grote 6(s) Plus. Bij de kiekjes van de One A9 valt vooral de scherpte, helderheid en de ondersteuning van het RAW-formaat op: zonder meer een van de betere smartphonecamera’s die we de laatste tijd in handen kregen.

Videoliefhebbers kunnen dan weer filmen in Full HD en ook zogeheten hyperlapse video’s inblikken, dat zijn timelapse-opnames (tot twaalf keer versneld) waarbij je de camera ondertussen in het rond mag bewegen voor een mooi filmisch effect.

Marshmallow met een schilletje

Hoewel er krachtiger smartphones bestaan zijn de prestaties van de HTC One A9 allesbehalve slecht. Met zijn processor met acht rekenkernen en 3 GB werkgeheugen voelt het toestel over de hele lijn vlot aan. De accu van 2150mAh had wat krachtiger gemogen. Je haalt doorgaans het eind van de dag wel, maar dat is meer te danken aan Android 6.0 Marshmallow (dat zuiniger met energie omspringt dan Lollipop) dan aan de batterij zelf. Ter vergelijking: in de One M9 huist een accu met een vermogen van 2840mAh.

Over Marshmallow heen ligt naar goede HTC-gewoonte de eigen Sense-schil. Die voegt naast een gepersonaliseerd BlinkFeed beginscherm en de Sense Home-widget (die thuis en op je werk andere snelkoppelingen toont) niet zo heel veel toe, maar het strakke, minimalistische uiterlijk bevalt ons wel.

Verder aan boord van deze 4G/LTE-smartphone: 16 GB opslaggeheugen (uitbreidbaar via een microSD-kaartje), een puike vingerafdrukscanner en straffe hardware voor audiofielen. Denk aan een geïntegreerde 24bit/192kHz DAC voor de weergave van High-Res Audio-bestanden (die beter klinken dan een cd-opname), Dolby Audio Surround-technologie en een hoofdtelefoonversterker die volgens HTC het dubbele vermogen levert van andere toestellen. Geen loze woorden: het album Thriller van Michael Jackson, dat we toevallig in 24bit/176.4kHz hebben liggen, klonk via onze Hi-Res-compatibele hoofdtelefoon niet alleen kristalhelder, maar voor een smartphone ook onverantwoord luid. En dat bedoelen we als een compliment.

Update: Kort na het verschijnen van onze review liet HTC ons weten dat er ook voor de One A9 binnenkort een cashback-actie komt. Van 1 tot en met 31 maart 2016 betaal je geen € 599 maar € 449 voor het toestel, een verschil van € 150. Meer info hierover lees je binnenkort op de website van HTC Promotions.