Moederbedrijf Telenet breidt uit in Nederland
Foto: REUTERS

In Nederland willen Vodafone en Liberty Global (Ziggo) - die in ons land eigenaar is van Telenet - hun activiteiten fuseren. Er werd al lang gespeculeerd over de fusie, maar nu bevestigen beide bedrijven hun voornemen ook.

Vodafone Nederland en Ziggo gaan samen in een bedrijf waarin ze beiden de helft bezitten. De twee verwachten met de stap op het gebied van kosten en kapitaalinvesteringen voor 3,5 miljard euro aan voordelen te behalen, na aftrek van integratiekosten.

Omdat Liberty Global eigenlijk een grotere partner is, zal Vodafone 1 miljard euro cash uitbetalen aan Liberty Global. Daarmee worden de verschillende waarden van de takken gelijk te trekken.

De combinatie van Ziggo’s breedbandnetwerk met Vodafone’s mobiele diensten levert naar eigen zeggen een ‘sterkere vaste- en mobiele concurrent op de Nederlandse markt’ op. De toezichthouders moeten de deal, die naar verwachting rond het einde van 2016 wordt afgerond, nog goedkeuren.

Telenet

De fusie toont wat gelijkenissen met het samengaan van Telenet en Base. Vodafone is net als Base vooral actief als mobiele operator, terwijl Ziggo het vooral moet hebben van de kabel- en tv-activiteiten. Beide bedrijven vullen elkaar dus grotendeels aan.

Vodafone Nederland en Ziggo worden gezamenlijk een geduchte concurrent van onder meer oud-monopolist KPN. Ze hebben samen onder meer ruim 5 miljoen mobiele abonnees, meer dan 4 miljoen tv-klanten en zo’n 3 miljoen breedbandklanten.

John Malone, de topman van Liberty Global liet vorig jaar nog optekenen dat hij ook wel iets zag in een samengaan van alle West-Europese afdelingen. Dat zou dan ook gevolgen hebben voor Telenet. Maar een concreet plan daarvoor is niet voorgesteld. Dat voornemen dateerde ook nog van voor de aangekondigde overname van Base door Telenet, wat de situatie wel enigszins veranderd heeft.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in