Professor Arabistiek Urbain Vermeulen overleden
Urbain Vermeulen. Foto: EDM

Urbain Vermeulen, emeritus hoogleraar Islamkunde en klassiek Arabisch aan zowel de KU Leuven als de UGent, is overleden.

Urbain Vermeulen was naast professor ook een bekend islamcriticus. Tot aan zijn emeritaat nam hij regelmatig deel aan het publieke debat over de islam. Vermeulen werd ook een aantal keer door het gerecht aangesteld als deskundige in assisenzaken waarbij het religieus aspect mogelijk een verband hield.

Hij publiceerde onder meer over de Arabische volksliteratuur, de geschiedenis van Egypte en Syrië in de tiende tot de vijftiende eeuw en de islamdoctrine. Daarnaast was hij voorzitter van de Europese Unie van Arabisten en Islamologen en promotor van de Vlaamse inbreng in het Nederlands-Vlaams Instituut in Cairo, waar hij ook cultuurreizen begeleidde.

Geschiedenis

Urbain Vermeulen werd in 1940 geboren in het Oost-Vlaamse Oordegem (Lede). Hij studeerde geschiedenis aan de UGent. Zijn licentiaatsverhandeling werd in 1962 bekroond met de jaarlijkse André Schaepdrijverprijs.

In 1969 promoveerde hij als doctor in de hedendaagse geschiedenis. Daarnaast behaalde Vermeulen een licentiaatsdiploma in de Oosterse Taalkunde en een kandidatuur in de Rechten. In 2006 ging Vermeulen met emeritaat aan de Universiteit van Gent.