VS nemen notionele-intrestaftrek in vizier
Minister Van Overtveldt Foto: Photo News

De Verenigde Staten is van plan om bedrijven die bij ons van de notionele-intrestaftrek genieten meer te belasten. Daardoor zou de regeling voor Amerikaanse bedrijven minder aantrekkelijk worden. Het sterkt minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) in zijn overtuiging dat een herziening van de regeling noodzakelijk is.

Momenteel is er een verdrag tussen de VS en België, waardoor de Amerikaanse bedrijven die bij ons van de notionele-intrestaftrek genieten daar in eigen land een vrijstelling voor krijgen. Dat komt onder druk te staan, waardoor de bedrijven tot 30 procent belastingen zullen moeten betalen op de intresten die ze toekennen aan de verbonden Belgische vennootschap.

Op korte termijn verandert er echter niets. Het verdrag wordt momenteel niet heronderhandeld. Maar Van Overtveldt wijst er wel op dat het gaat om een signaal dat ernstig genomen moet worden. ‘De impact van dit nieuwe modelverdrag mag dan ook niet onderschat worden en betekent wellicht op termijn het einde van de notionele-intrestaftrek in een Belgisch-Amerikaanse context.’

De minister ziet hier opnieuw een bewijs dat de vennootschapsbelasting in ons land herbekeken moet worden. ‘Als we de economische groei en tewerkstelling willen waarborgen, moeten we nu afstappen van de recepten en de fiscale regimes uit het verleden.’

Onenigheid in coalitie

N-VA is al langer voorstander om de notionele-intrestaftrek in te ruilen voor een lager tarief in de vennootschapsbelasting. Coalitiepartner CD&V wil het systeem echter behouden, terwijl Open VLD eerder voor een aanpassing is.