Bij luchtaanvallen in Syrië hebben gevechtsvliegtuigen een ziekenhuis van AZG in Idlib en een kinderziekenhuis in Azaz gebombardeerd. Volgens de Verenigde Naties werden ook andere medische gebouwen en scholen in Aleppo en Idlib geraakt. In totaal vielen bijna 50 doden. AZG spreekt van een 'opzettelijke aanval op de gezondheidszorg', en ook de Verenigde Staten veroordelen de aanvallen op de ziekenhuizen. De Syrische ambassadeur in Moskou beschuldigt de Amerikanen dan weer.

Het eerste ziekenhuis is vanochtend vernield door luchtaanvallen in Ma’arrat al-Numan, in Idlib, aldus Artsen zonder Grenzen op Twitter. Het Syrisch Observatorium van de Mensenrechten spreekt over minstens 14 doden. Acht medewerkers van AZG zijn vermist.

'Tijdens twee reeksen van twee aanvallen, met enkele minuten interval, is het ziekenhuis geraakt door vier raketten. Minstens acht leden van het personeel zijn momenteel vermist', aldus Massimiliano Rebaudengo, hoofd van de AZG-missie in Syrië. Volgens Mego Terzian, voorzitter van AZG-Frankrijk, zitten of de Russen of het regime-Assad achter de aanvallen.

'Het gaat om een opzettelijke aanval op een gezondheidsinstelling', aldus Rebaudengo nog. 'De vernieling van dit ziekenhuis ontneemt ongeveer 40.000 mensen die in dat openconflictgebied wonen, toegang tot gezondheidszorg.'

Artsen Zonder Grenzen steunt zowat 150 ziekenhuizen in Syrië. 

Minstens 10 doden in Azaz

Bij een tweede reeks bombardementen werd een kinderziekenhuis in het Noord-Syrische Azaz, dichtbij Aleppo, deels tot puin herleid. De dodental is opgelopen tot minstens 10. Ook een school en omliggende gebouwen zijn getroffen. Volgens de Turkse autoriteiten zou het ook in Azaz om Russische raketten gaan: 'Het hospitaal werd door zeven raketten geraakt.'

Maandagochtend vertelde de Turkse premier dat 'Turkije nooit zal toestaan dat Azaz in de handen van de Koerden valt'. De stad, die vlakbij de Turkse grens ligt, zou volgens de Syrische regering al enkele dagen belegerd worden door 100 Turkse soldaten en 12 bewapende trucks. Turkije ontkent de aanwezigheid van Turkse soldaten in Syrië. Wel bevestigde premier Davutoglu dat er afgelopen weekend bombardementen hebben plaatsgevonden in Azaz om de Koerdische milities te verjagen. 

VN: 'Zeker 50 doden in Aleppo en Idlib'

De VN bevestigen dat bijna 50 mensen omkwamen en veel mensen gewond raakten bij bombardementen op minstens vijf medische gebouwen en zeker twee scholen. 'Onder de slachtoffers waren ook kinderen.'

Farhan Haq, adjunct-woordvoerder van de Verenigde Naties, verklaarde dat VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon deze aanvallen als 'flagrante inbreuken op het internationaal recht'.

VS veroordelen 'brutaliteit van Assad-regime'

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ahmet Davutoglu, wijst - amper een uur nadat Rusland Turkije verweet 'terrorisme te ondersteunen' - met de vinger naar Moskou. 'Het zijn Russische ballistische raketten', klinkt het.

Vanuit het Witte Huis werd dan weer de 'brutaliteit van het Assad-regime' veroordeeld. Washington heeft bovendien grote twijfels over 'de wil en/of de bekwaamheid van Rusland te helpen om hem te stoppen'. 

'Eerlijk waar, een Amerikaans vliegtuig heeft het ziekenhuis vernield', klonk het dan weer uit de mond van Riad Haddad, de Syrische ambassadeur in Moskou. Hij noemde de Amerikaanse beschuldigingen 'een voorbeeld van de informatieoorlog die al bezig is sinds de start van het conflict'.