Twee studenten riskeren jaar cel voor examenbedrog
Foto: ss

Twee Spaanse studenten riskeren een jaar gevangenisstraf omwille van examenfraude. Bovendien hangt hen ook nog eens een boete van zes euro per dag voor iedere dag dat ze in de cel zouden zitten boven het hoofd.

Het gaat om twee Spaanse studenten uit Almeria, in het zuiden van Spanje. De twee werden herhaaldelijk betrapt op bedrog tijdens een ingangsexamen. Een van de twee had zich bijvoorbeeld voorgedaan als de ander tijdens de test.

Het duo wordt nu beschuldigd van het vervalsen van openbare documenten, omdat een van de twee beschuldigden het examen probeerde af te leggen door de identiteitskaart van de andere student voor te leggen.

De advocaten van de studenten vinden de mogelijke straf barbaars en buiten alle proportie in verhouding met het incident. Een van de advocaten vindt ook dat examens niet zouden mogen beschouwd worden als een officieel document.

’Bovendien hebben de twee niemand geschaad met hun actie. Ook al valt niet goed te keuren wat ze gedaan hebben, dit weegt toch niet genoeg door om hen naar de gevangenis te sturen’, liet advocaat José Carlos Segura weten.

‘Gewoon al het feit dat de zaak voor de rechtbank moet verschijnen, is buitenproportioneel. Het incident had gewoon opgelost kunnen worden met een administratieve boete of met een academische sanctie, terwijl ze door deze mogelijke straf nu als criminelen worden beschouwd.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in