Ongeveer tweeduizend mensen hebben zondagnamiddag op het Griekse eiland Kos betoogd tegen de bouw van een 'hotspot', een registratiecentrum voor migranten. Dat heeft de burgemeester van Kos bevestigd.

De betoging verliep volgens lokale media niet zonder incidenten. De oproerpolitie heeft traangas moeten inzetten tegen enkele tientallen betogers die probeerden om de bouwwerf te betreden.

Kos is een van de Griekse eilanden waar dagelijks honderden migranten aankomen vanuit het nabijgelegen Turkije. Veel inwoners vrezen dat de vluchtelingenstroom negatieve gevolgen heeft voor het toerisme, de belangrijkste bron van inkomsten op het eiland. Ze komen daarom al sinds enkele weken op straat om te eisen dat de migranten meteen naar het vasteland worden gebracht.

In een poging om de vluchtelingenstroom richting Europa in te dijken, heeft de EU aan Griekenland opgelegd om vijf hotspots op te richten: op de eilanden Lesbos, Kos, Leros, Samos en Chios.

Twee van die hotspots zijn intussen afgewerkt. Tot nu was enkel het opvangcentrum op het eiland Lesbos in gebruik, maar zondag werden ook de werken aan het centrum op Chios afgerond. De hotspots moesten eigenlijk al tegen eind 2015 klaar zijn.