In 2014 wordt een Pakistaanse tiener, Saba Qaiser, neergeschoten door haar vader en voor dood achtergelaten in een rivier om de eer van de familie te redden. Filmmaakster Sharmeen Obaid-Chinoy goot het verhaal van Saba in een beklijvende documentaire, die genomineerd is voor een Oscar.
Vier jaar geleden won ze als eerste Pakistaanse een Oscar met Saving Face, een documentaire over zuuraanvallen op Pakistaanse vrouwen. Anno 2016 is Sharmeen Obaid-Chinoy goed op weg om haar tweede Oscar binnen te halen met het aangrijpende levensverhaal over eremoorden van Saba Qaiser: A Girl in the River: The Price of Forgiveness.
In 2014 wandelt de 19-jarige Saba over straat in het Pakistaanse Punjab wanneer ze plots door haar vader en oom in het gezicht wordt geschoten. Op een haar na missen ze haar schedel, die het uiteindelijke doelwit was. Niet omdat ze niet kunnen mikken, maar omdat Saba haar hoofd lichtjes kantelt voor de kogels haar lichaam doorboren. Dat toeval zal ertoe leiden dat ze de aanval overleeft, ook al gooien haar oom en vader haar voor de zekerheid nog in een rivier.
Na een lange operatie is de gapende wonde in haar wang genaaid en zijn ook de overige schotwonden verzorgd. Saba is een van de duizenden Pakistaanse vrouwen die het slachtoffer is geworden van een (poging tot) eremoord - in dit geval omdat ze trouwde met de man waar ze van hield en niet met de man die haar ouders hadden uitgekozen - en een van de weinigen die het kan navertellen.
Na de feiten werd de tiener onder druk gezet om haar vader en oom officieel te vergeven: een juridische daad waardoor de daders vrijuit gaan.
Genezing
Sharmeen Obaid-Chinoy zag in de krant wat er met Saba was gebeurd en ging haar opzoeken in het ziekenhuis. De filmmaakster wil koste wat het kost een eind maken aan eremoorden (‘honour killings’) in haar thuisland en maakte een documentaire die het genezingsproces van Saba in beeld brengt.
‘Eremoorden zijn gruwelijk, maar worden nu met de mantel der liefde bedekt omdat zulke moorden schering en inslag zijn. Iedereen leest het in de krant, ziet het, hoort het, weet het. Maar niemand onderneemt iets’, zegt ze aan The Guardian. ‘Door deze documentaire kan niemand het nog goedpraten of wegmoffelen.’
Op 28 februari worden de 88ste Acadamy Awards uitgereikt. A Girl in the River: The Price of Forgiveness is samen met Body Team 12, Chau beyond the lines, Last day of Freedom en Claude Lanzmann: spectres of the shoah genomineerd in de categorie ‘beste korte documentaire’.