Ook Frankrijk vraagt Turkije om aanvallen te stoppen
Turkije wil voorkomen dat de Koerden de volledige grens met Syrië onder controle krijgen Foto: AP

Het Turkse leger heeft dit weekend bij artillerieaanvallen in het noorden van Syrië minstens 29 Koerdische strijders gedood. Na de VS roept nu ook Frankrijk het land op om de bombardementen op Koerden in Syrië onmiddellijk te stoppen, maar dat maakt geen indruk op Turkije, zo heeft de Turkse premier Ahmet Davutoglu al laten weten.

'Wij zijn bezorgd om de uit de hand lopende situatie in de regio rond Aleppo en het noorden van Syrië. We vragen om de bombardementen onmiddellijk te stoppen, zowel deze van het regime en zijn bondgenoten als deze van Turkije op gebieden die door Koerdische milities gecontroleerd worden', luidt een verklaring van het Frans ministerie van Buitenlandse Zaken.

De strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS) is prioritair, samen met het uitvoeren van de beslissingen die vorige week werden afgesproken tijdens de veiligheidsconferentie in München', klinkt het nog.

Maar de Turkse premier Ahmet Davutoglu benadrukt dat zijn land daar geen gehoor aan zal geven. Turkije 'zal niet toelaten dat de PYD (Democratische Unie Partij, de Syrische tegenhanger van de PKK) agressieve acties uitvoert. Onze veiligheidstroepen hebben op een adequate manier gereageerd en zullen dat blijven doen', verklaarde Davutoglu tijdens een telefoongesprek met de Duitse bondskanselier Angela Merkel, zo blijkt uit een mededeling van de Turkse premier.

29 Koerdische strijders gedood

Het Turkse nieuwsagentschap Anadolu meldde zondag op basis van een leider van de Syrische rebellengroep Jabhat al-Sham dat bij de bombardementen dit weekend minstens 29 Koerdische strijders om het leven zijn gekomen. Volgens de rebellenleider vielen er tien slachtoffers in de stad Minnigh, vlakbij een militaire luchthaven. Daarnaast vielen er ook twaalf doden in Maranas en zeven in Maryamin.

Eerder had het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten nog gemeld dat bij de bombardementen minstens twee leden van de door de Koerden geleide organisatie Democratische Krachten van Syrië (DFS) waren omgekomen. DFS is een coalitie van de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG), die grote delen van Noord-Syrië in handen heeft, met andere groepen, onder meer van Arabische strijders.

YPG vecht in de regio tegen IS-strijders en wordt daarbij gesteund door zowel de VS als Rusland, maar Turkije wil voorkomen dat de Koerden de volledige grens met Syrië onder controle krijgen. De Koerden hebben in grote delen van het gebied al zelfbestuur ingericht.

Volgens Davutoglu zijn de Koerden aan een opmars bezig zijn in het noorden van Syrië. Daardoor dreigen honderdduizenden Syrische burgers uit de grenszone te worden verjaagd, wat zou leiden tot een nieuwe humanitaire crisis die 'niet enkel in Turkije, maar ook in de Europese Unie' een nieuwe vluchtelingenstroom op gang zou brengen, zo luidt de uitleg.

‘VN moet einde maken aan misdaden van het Turkse regime’

De Turkse bombardementen werden zondag al veroordeeld door de Syrische regering, dat de VN oproept tot actie. ‘Het ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelt de misdaden en herhaalde aanvallen van Turkije tegen het Syrische volk en tegen de territoriale integriteit van Syrië’, zo meldt het officiële persbureau Sana.

Eerder hadden ook de Verenigde Staten er bij Ankara op aangedrongen om de aanvallen op de Koerdische milities in het noorden van Syrië te stoppen. De VS bevinden zich in dit verhaal in een lastig parket: ze zijn via de Navo en internationale coalitie tegen IS verbonden aan Turkije, maar steunen ook de Koerden in hun strijd tegen de jihadisten in het noorden van Syrië.

Dat leidde vorige week tot woede bij bij de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die de VS ervan beschuldigt een ‘bloedbad’ te hebben aangericht door samen te werken met de Koerden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in