Obama belt Poetin: ‘Stop bombardementen op gematigde rebellen’
Foto: AP

Barack Obama en Vladimir Poetin hebben zondag opnieuw getelefoneerd om de Syrische crisis te beteugelen. Al lijkt het erop dat het dovemansgesprek tussen de twee grootmachten nog niet meteen voorbij is.

Eén telefoongesprek, twee visies. Tijdens de vredesonderhandelingen voor Syrië lijkt geen van beide leiders water bij de wijn te doen. Het Witte Huis stuurde na het laatste telefonische contact tussen Obama en Poetin - dat op initiatief van Washington plaatsvond - een persmededeling die de eisen van de VS op een rijtje zet:

  • ‘Poetin moet binnen afzienbare tijd humanitaire hulp voorzien voor de bezette gebieden in Syrië.’
  • ‘Rusland moet onmiddellijk en intensief meewerken aan een oplossing voor het Syrische conflict.’
  • ‘De Russische bombardementen op gematigde Syrische rebellen en de oppositie moeten worden gestaakt.’

Op al deze ‘hoogdringende eisen’ reageerde het Kremlin bijzonder koeltjes. ‘Er heeft een telefoongesprek plaatsgevonden tussen de Russische president en de Amerikaanse president. Dit gesprek vond plaats op initiatief van Washington. Er werd benadrukt dat de nood aan een gezamenlijk front tegen terrorisme en een betere medewerking van de Verenigde Staten noodzakelijk is.’

Akkoord met leemtes

Rusland voert sinds september 2015 luchtaanvallen uit op terreurgroep IS en op bewegingen die tegen de huidige Syrische president gekant zijn. Hoewel de zeventien landen die een sleutelrol spelen in het Syrische conflict in de nacht van donderdag op vrijdag overeengekomen zijn om de ‘vijandelijkheiden binnen de week stop te zetten’ en ‘meer humanitaire hulp aan te reiken voor Syrische burgers’, staan de neuzen van de leiders nog steeds niet in de dezelfde richting.

Zo zien de VS enkel heil in een onmiddellijke stopzetting van Russische luchtaanvallen tegen de Syrische oppositie, terwijl Rusland het gebrek van Amerikaanse militaire steun in de conflictzone laakt. Bovendien blijft het ook na dit eerste voorzichtige akkoord onduidelijk hoe het verder moet met de Syrische burgers die in gebieden wonen waar Islamitische Staat of Al-Nusra de plak zwaait.

Boots on the ground

Vlak na dat eerste akkoord liet de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, zich al bijzonder negatief uit over ‘het premature idee’. ‘Het heeft slechts 49 procent kans op slagen’, zei hij. Ook Dmitri Medvedev, de Russische premier, waarschuwde de VS al dat boots on the ground in Syrië een ‘walgelijk slecht idee is en een wereldoorlog zou kunnen ontketenen’.

Eerder opperde Saudi-Arabië om grondtroepen naar Syrië te sturen: een idee dat door de Verenigde Staten overwegend positief werd onthaald.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in