Jan Bakelants wint (en mist vlucht):
Foto: t
Na twee derde plaatsen heeft Jan Bakelants dan toch raak geschoten in La Méditerranéenne (Fra/2.1). De renner van AG2R snelde na 126 kilometer in Bordighera naar de zege. Hij haalde het voor de Fransman Arnold Jeannesson (Cofidis) en Alexandre Geniez (FDJ). De eindwinst gaat naar de Oekraïener Andrei Grivko.

Wielrennen op Sportwereld.be

De laatste etappe van de Franse rittenkoers vond plaats in en rond Bordighera. De renners moesten verschillende rondjes afleggen, 20 in totaal met telkens een beklimming van één kilometer.

De ontsnapping van de dag kwam op naam van vier renners: Romain Feillu, Daniel Diaz, Loïc Chetout en Franco Pellizotti. Later kregen ze ook nog versterking van Alexandre Geniez, Bryan Nauleau en Cyril Gautier. Veel voorsprong kregen de vluchters nooit op het lokale parcours. Het was Geniez die het langste voorop bleef, hij telde 15 seconden voorsprong bij het ingaan van de laatste ronde.

In het peloton was het Chérel die een tegenaanval plaatste, zonder succes. Daarna was het de beurt aan Bakelants die op het laatste klimmetje een aanval plaatste. Ook Jeannesson probeerde bij te springen, maar het was een sterke Bakelants die niet om keek en finaal Geniez voorbij reed in de laatste honderden meters en de overwinning greep. Goed voor zijn zesde profzege, de eerste van dit jaar, nadat hij eind vorig jaar nog twee overwinningen pakte in Italië met de Giro dell 'Emilia en de Giro del Piemonte. Meteen ook de vierde Belgische zege van het seizoen na overwinningen van Dries Devenyns, Stijn Vandenbergh en Philippe Gilbert.

Bakelants moet zege alleen vieren

"Ik ben heel blij met deze zege", aldus Bakelants. "Jammer dat ik mijn vlucht naar huis heb gemist en alleen moet vieren. Nochtans voelde ik me zondagochtend niet zo best." Zijn ploegmaat Gautier was mee in de ontsnapping, dus werd zijn kaart gespeeld voor de zege, maar Gautier bleef niet voorop en de ploeg moest van tactiek veranderen. "Op 5 kilometer van de finish veranderden we het geweer van schouder. Eerst viel Mika Cherel aan, (vierde in de stand bij de start) maar Astana, voor leider Grivko, was heel sterk, controleerde en liet hem niet rijden. Daarna was het aan mij. Niet voor het klassement (Bakelants stond derde), maar voor de dagzege. Ik voelde me veel beter dan zondagochtend en slaagde er in om voorop te blijven. Deze overwinning is het bewijs dat ik goed heb gewerkt de voorbije winter en dat is mentaal wel belangrijk. Ik voel me sterker dan andere jaren, de ploeg vertrouwt me en werkt hard voor mij. Het is ook plezant om op je 30e verjaardag te winnen."

Voor Bakelants werd het wel een beetje een feest in mineur. Hij miste immers zondagavond zijn vlucht terug naar België en moest dus zijn zege alleen vieren.