'Ex-topman VW al in 2014 op hoogte van onderzoek naar sjoemelsoftware'
Foto: AFP

Martin Winterkorn, de voormalige ceo van Volkswagen, wist al in mei 2014 dat de Amerikaanse inspectiediensten een onderzoek naar sjoemelsoftware bij VW voerden. Dat schrijft het Duitse Bild in zijn zondagskrant. Het blad baseert zich op een intern document, waarin evenwel geen onmiddellijke betrokkenheid van Winterkorn wordt aangetoond.

Een medewerker van Volkswagen waarschuwde Winterkorn in mei 2014 dat het bedrijf geen uitleg kon geven voor de hoge uitstoot van stikstofoxiden. De milieudiensten zullen waarschijnlijk op zoek gaan naar een stuk software dat een testomgeving kan herkennen, zo wordt in het document gewaarschuwd.

Volkswagen gaf pas in september vorig jaar toe dat het wereldwijd elf miljoen dieselwagens had uitgerust met sjoemelsoftware, waardoor de wagens in een testomgeving minder stikstofoxiden uitstoten.

Als gevolg van het schandaal moest Winterkorn later die maand ontslag nemen. Zowel hijzelf als de raad van bestuur benadrukte toen dat hij geen weet had van het gesjoemel.

Winterkorn wil niet reageren op de informatie, zo schrijft Bild. Ook Volkswagen-woordvoerder Eric Felber weigert inhoudelijke commentaar te geven op het artikel. Hij benadrukt dat een intern onderzoek van het bedrijf in de tweede helft van april zal worden afgerond.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in