VIDEO. Club Brugge blijft ook in Oostende winnen
Foto: Photo News

Club Brugge blijft aan de leiding in de Jupiler Pro League, na een 0-2 overwinning op het veld van KV Oostende. Blauw-zwart kwam voor rust verdiend op voorsprong via Lior Refaelov, maar in een felbevochten tweede helft voerde KVO de druk fel op en verdiende het een gelijkmaker. Toch verdubbelde Club de voorsprong in de slotfase via Hans Vanaken, op assist van nogmaals Refaelov.

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

Bij KV Oostende zette Yves Vanderhaeghe maar liefst drie spelers met een Club-verleden in de basis: Brecht Capon, Joseph Akpala, en David Rozehnal. Michel Preud’homme bewees dan weer dat de wonderen de wereld nog niet uit zijn: de Club-coach roteerde niet meer onnodig, enkel de niet fitte Vormer werd vervangen door Claudemir.

Club begon ook het best: José Izquierdo was al in de tweede minuut levensgevaarlijk, maar zijn voorzet-schot ging net voorlangs. Even later kraakte Diaby zijn schot: Oostende was dus gewaarschuwd. Zeker omdat ze Engels bij een hoekschop uit het oog verloren, maar de centrale verdediger gaf niet genoeg richting mee aan zijn poging. Oostende dreigde alleen met afstandsschoten (van onder meer Canesin) maar kon niet voorkomen dat Refaelov tien minuten voor rust toch een assist van Izquierdo verzilverde. Even later moest Biebauw alles uit de kast halen om een dubbele achterstand te voorkomen na een poging van Izquierdo. Oostende dreigde enkel nog via Rozehnal, maar die zag zijn knal over zoeven.

VIDEO. Bekijk de samenvatting

KV Oostende

Club Brugge

Oostende vatte de tweede helft met nieuwe moed aan, maar kreeg bijna meteen een koude douche. Biebauw stond pal op de poging van Izquierdo. Het was wel het sein voor de kustploeg om een versnelling hoger te schakelen. En dat leverde ook meteen kansen op: Akpala zag zijn poging in hoekschop verdwijnen, Musona kopte na een duikvlucht over en Milic kopte een hoekschop maar net naast. Driemaal scheepsrecht? Een zeemanswijsheid die niet van tel was in het Albertpark.

De onwrikbare voetbalwijsheid “wie zijn kansen niet afmaakt, krijgt het deksel op de neus”, was dan weer wel van toepassing aan ‘t zeetje. Refaelov en Vossen knutselden een heerlijke combinatie in mekaar, Vanaken zette de kerst op de taart. 0-2 tegen de gang van het spel in, maar daar trokken de Club-supporters niets van aan. “Alle boeren naar Brussel”, klonk het alluderend op de bekerfinale van volgende maand. In al hun enthousiasme was het hen bijna ontgaan dat de aansluitingstreffer van Cyriac maar net naast was verdwenen. Een kopbal van Musona stierf - tot opluchting van een ver uitgekomen Butelle - op de buitenkant van de paal.

De Noordzeestorm ging liggen, Club kon met de drie punten in het vrachtruim rustig terug naar Brugge varen. Kapitein Simons en de zijnen boekten in Oostende een zesde overwinning op rij en springen weer over AA Gent naar de eerste plaats. Play-off 1-kandidaat Oostende blijft achter met een teleurstellende 9 op 27, al staat het Play-off 2-water hen nog niet meteen tot aan de lippen.

Ontdek hier de opstellingen van beide ploegen!

Opmerkelijk:

Ref Bart Vertenten had voor de aftrap een grapje in petto voor Timmy Simons. Toen de Club-kapitein bij de toss koos voor de blauwe kant van de munt, zei Vertenten: “Waarom wisselen, Timmy?” Een verwijzing naar de plaagstoot waarmee Simons collega Sven Kums begroette net voor Club Brugge - AA Gent.

Herbeleef de wedstrijd hier van minuut tot minuut!

Belangrijkste fases:

2’ - Twee minuten ver, vintage Izquierdo: de Colombiaan houdt Capon even aan de praat en snijdt naar binnen. Zijn voorzet-schot gaat maar net voorlangs.

8’ - Meunier speelt in op Vanaken, die met een heerlijk tikje Diaby op weg zet naar Biebauw. Lukaku maakt het hem nog moeilijk, waardoor de topschutter de bal niet vol raakt en naast besluit.

16’ - Canesin en Capon knutselen een leuke aanval in mekaar. Musona glijdt weg na de aflegger van Capon waardoor zijn poging naast verdwijnt

19’ - De hoekschop van Refaelov belandt aan de tweede paal bij Engels, maar die kan zijn kopbal vreemd genoeg niet kadreren.

25’ - Bij de tweede hoekschop van Club krijgt Engels niet zo veel vrijheid meer. Sterker: Milic heeft hem in een houdgreep.

33’ - Canesin mist in eerste instantie volledig zijn schot maar probeert het meteen erna met een vluchtschot. Knappe poging, maar de bal waait naast de kooi van Butelle.

35’ - DOELPUNT! Izquierdo laat zich niet stoppen de tackle van Capon en haalt de achterlijn. De Colombiaan legt goed terug tot bij de mee opgerukte Refaelov. Die heeft het leer maar binnen te tikken: 0-1 voor Club!

37’ - Club is ontketend. Izquierdo doet het alweer: naar binnen snijden en uithalen. Biebauw ranselt de poging in hoekschop.

39’ - De vrije trap gaat aan alles en iedereen voorbij en komt uiteindelijk bij Rozehnal terecht. De Tsjech haalt verwoestend uit, Club is opgelucht dat de schicht over gaat.

49’ - Eerste grote kans van de tweede helft: Meunier zet Izquierdo schuin voor Biebauw, die knap redt. In de herneming knalt Diaby voorlangs. Club dicht bij de 0-2.

51’ - Het antwoord van de thuisploeg laat niet lang op zich wachten. Akpala draait zich vrij in de zestien, via Meunier wordt het een hoekschop. Na heel wat tussenstations schuift Canesin het leer voorlangs.

55’ - Rozehnal legt een vrije trap van aan de tweede paal terug voor. Musona komt aangedoken maar mikt over. KVO groeit in de wedstrijd.

60’ - Meunier zet voor, via Biebauw lijkt Rozehnal ei zo na een own goal te gaan maken maar hij kan toch nog ontzetten.

63’ - Siani schildert een hoekschop op het hoofd van Milic, die het duel van Engels wint. Zijn poging gaat net naast. Club snakt naar adem.

66’ - Izquierdo gaat nog eens voorbij Capon, maar Lukaku kan het gevaar onschadelijk maken. Even later kan Vanaken hard uithalen, maar de bal gaat langs de verkeerde kant van de paal buiten.

76’ - DOELPUNT! Refaelov zet een een-tweetje op met Vossen en zet voor. Daar is Vanaken prima afgehaakt: hij trapt de 0-2 binnen. Tegen de gang van het spel in, maar het lijkt over en uit voor Oostende!

77’ - Oostende geeft niet op. Cyriac viseert de verste hoek maar ziet zijn poging centimeters naast eindigen.

84’ - De hoekschop wordt door Denswil beroerd, maar de 0-3 wordt van de lijn gehaald.

86’ - Een lange bal wordt door Musona met het hoofd beroerd. Een ver uitgekomen Butelle ziet het leer op de paal belanden.