Man opgepakt na dodelijke vechtpartij in Zweeds asielcentrum
Foto: REUTERS
Bij een vechtpartij in een asielcentrum in Zweden is zaterdagnamiddag een dode gevallen. De politie heeft intussen een man opgepakt.

Het gevecht brak zaterdagnamiddag uit in een asielcentrum in Ljusne, een stadje met 2.500 inwoners aan de Zweedse oostkust, zo’n 240 km ten noorden van hoofdstad Stockholm. Volgens Zweedse media waren vijftien mensen betrokken bij de vechtpartij.

De dader, een jonge twintiger, gebruikte een scherp voorwerp tijdens het gevecht, al is het nog niet duidelijk wat precies. Er vielen ook drie gewonden, allen bewoners van het asielcentrum. Er raakten geen personeelsleden gewond.

Het is het tweede gewelddadige incident in een Zweeds asielcentrum. Eind januari werd de 22-jarige Alexandra Mehzer neergestoken in het asielcentrum in de buurt van Göteborg waar ze werkte. De dader was een minderjarige asielzoeker. De vrouw overleed later in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

Zweden kreeg vorig jaar 163.000 asielaanvragen te verwerken. Dat was een verdubbeling in vergelijking met 2014, waardoor het land zijn soepele asielpolitiek losliet en grenscontroles en identiteitscontroles invoerde. Ook in 2016 verwacht Zweden 140.000 asielaanvragen, maar de regering zegt nu al dat ze niet zoveel vluchtelingen zou binnenlaten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in