Leigh Howard wint de Clasica Almeria
Leigh Howard (rechts) wint de spurt in Almeria

Leigh Howard (IAM Cycling) heeft de Clasica Almeria (Spa/1.1.) op zijn palmares gebracht. De wedstrijd werd door de hevige wind ingekort tot enkele lokale rondjes van 3,5 kilometer, goed voor een totaal van 21 kilometer. Niet alle ploegen kwamen evenwel nog aan de herstart en het was de Australiër die het haalde in Almeria.

Wielrennen op Sportwereld.be

Hevige wind zorgde voor heel wat verwarring in Almeria zondagmiddag. De wedstrijd, normaal 184 kilometer lang, zou eerst starten met 170 kilometer neutralisatie en slechts 15 kilometer koers, daarna werd het omgekeerd: 15 kilometer neutralisatie en vervolgens koers. Toen de wedstrijd dan eindelijk werd aangevat, werd na een goed uur de koers alweer stilgelegd omdat het te hevig waaide en de renners amper vooruit raakten.

Uiteindelijk werd hervat, al namen wel niet alle ploegen nog de tweede start, zo gaf BMC er onder meer de brui aan, en enkele lokale rondjes afgewerkt. Daarin toonde Howard zich de snelste van een kopgroepje dat was weggereden uit het peloton. Hij haalde het voor de Rus Alexey Tsatevich (Katusha) en de Let Aleksejs Saramotins, ploegmaat bij IAM Cycling. Eerste Belg werd Bert Van Lerberghe op 11 seconden op een twaalfde plaats. Howard volgt op de erelijst Mark Cavendish op.