Val houdt Swings van medaille in massastart, Peeters wordt vijfde
Foto: EPA

Bart Swings heeft zijn laatste kans op een medaille tijdens het WK afstanden 2016 verspeeld. Swings kwam zondag op de massastart in de Kometa-ijshal in de Russische stad Kolomna ten val en werd vervolgens als twintigste geklasseerd. Mathias Vosté, de tweede Belg in de race, eindigde als achttiende. De wereldtitel ging naar de Zuid-Korean Seung-Hoon Lee. Bij de vrouwen werd Jelena Peeters op hetzelfde nummer vijfde.

Het was net-niet op de 1500 meter, vierde. En het was lang-niet op de tien en de vijf kilometer. Zondag was het opnieuw lang-niet. In de voorlaatste krappe bocht ging Swings onderuit. Hij had hard gewerkt om de vroege vluchter Jorrit Bergsma uit Nederland tot de orde te roepen. Vervolgens ontsnapte Peter Michael, waarna Bergsma ten val kwam. Daarom moest de andere Nederlandse Arjan Stroetinga de Nieuw-Zeelander achterhalen. Na de val van Swings vond shorttracker Lee binnendoor een gaatje om Stroetinga als wereldkampioen te onttronen. De Fransman Alexis Contin werd derde.

Ondanks die val is de massastart, de minimarathon over zestien ronden, die in 2018 op het olympisch programma prijkt, het terrein van Swings. Door zijn ervaring als skeeleraar, waar het hem wel lukt de mondiale elite zijn wil op te leggen, beschikt hij over een groot wedstrijdinzicht. Als weinig anderen voelt hij aan welke ontsnapping perspectief biedt en welke niet.

Maar Swings beseft dat dit onderdeel, meer dan de 1500 of de 5000 meter een tombola is. Omdat België een piepkleine schaatsnatie is moet Swings veel alleen doen. De sterke Nederlanders (dit jaar Bergsma en Stroetinga) zijn in staat hulpkrachten te mobiliseren (Contin) omdat die “toevallig” tot hetzelfde fabrieksteam behoort.

In de nabije toekomst moet Swings op zijn beurt de assistentie krijgen van de jonge Vosté, die als het moet erg hard kan schaatsen. Van de hulp van Joey Mantia, makker van Swings bij Team Stressless was in Kolomna weinig te merken. 

Eerder in het toernooi eindigde Peeters als elfde op de 5.000 meter.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in