Callant Tongeren en Sporting Nelo hebben zich zaterdagavond geplaatst voor de finale van de Beker van België handbal bij de mannen. Tongeren overklaste Bocholt en won verdiend met 36-31. Sporting Nelo stuntte door BENE-League kampioen Hubo Initia Hasselt na verlengingen te verslaan met 25-24.

Hasselt leek bij een 5-10 stand na 20 minuten de match onder controle te hebben maar zakte dan offensief helemaal weg waardoor Sporting Nelo opnieuw in de wedstrijd kwam. Halfweg was het 11-12. Eenzelfde spelbeeld in de tweede helft. Hasselt liep opnieuw 3 doelpunten uit maar opnieuw kon de thuisploeg de kloof dichten, mede dankzij een uitmuntende doelman Polfliet. Bij een 21-21 stand vergat Spooren de klus te klaren waardoor er verlengingen kwamen. In de tweede verlenging maakte de thuisploeg gebruik van een dubbel ondertal van Hasselt, stopte Polfliet een strafworp en zorgde Winters voor de beslissing. Eindstand 25-24.

“De ontlading na de match was bijzonder groot”, aldus Serge Spooren. “In de topwedstrijden tegen Merksem en Visé konden we het niet afmaken. Vanavond lukte dat wel. Na alle tegenslagen is dit een enorme opkikker voor de spelers. Het is onze manier om dankjewel te zeggen tegen het bestuur en alle mensen die achter de schermen zoveel voor onze club doen. Op 2 april gaan we er in Hasselt een ouderwets Neerpelts volksfeest proberen van te maken.”

In de ander halve finale tussen Callant Tongeren en Qubiq Achilles Bocholt nam de thuisploeg een verschroeiende start. Na 8 minuten was het 7-0. Bocholt verdedigde dramatisch en kreeg offensief niets voor elkaar. Halfweg was het 18-9. Bocholt begon met goede intenties aan de tweede helft maar de zege van Tongeren kwam nooit in gevaar. De thuisploeg won vrij makkelijk met 36-31 en zadelt de bekerwinnaar van vorig seizoen met een kater op.

“We zijn zeer agressief aan de partij begonnen waardoor Bocholt niet de kans kreeg om iets terug te doen”, zegt Joris Tack. “Dit was de eerste wedstrijd van Tongeren dit seizoen waarbij we met onze sterkste ploeg hebben kunnen spelen. We hebben getoond dat wanneer we compleet zijn we erg sterk voor de dag kunnen komen. We kunnen dit seizoen met de titel en de Beker van België nog twee prijzen pakken.”

Bij de dames werden zaterdag de heenwedstrijden gespeeld. Visé versloeg in eigen huis Waasmunster met duidelijke 36-21 cijfers. Sint-Truiden was thuis niet opgewassen tegen Bocholt, dat de wedstrijd won met 15-27. De terugwedstrijden worden vandaag/zondag afgewerkt.

(belga)