Slachtoffer Gentse verkrachtingszaak: ‘Neen is neen’
Foto: Lieven Van Assche

De vrouw die in een Gentse radiostudio verkracht werd, heeft voor het eerst gereageerd op het feit dat de dader geen straf heeft gekregen. Ze zegt zich gesteund te voelen door alle steunbetuigingen die ze de voorbije weken kreeg.

De vrouw, die steeds anoniem is gebleven, heeft haar boodschap verspreid via de Facebookpagina van Wij Spreken Voor Onszelf, een organisatie voor slachtoffers van seksueel geweld. Daarin bedankt ze iedereen die haar gesteund heeft, en wijst ze erop dat er in alle reacties die ze kreeg wel een duidelijke centrale boodschap is: neen is neen.

Eerder liet de vrouw wel al via haar advocaat weten dat ze berust in de schadevergoeding die ze heeft toegekend gekregen. ‘Het houdt nadrukkelijk geen oordeel in over de straftoemeting’, zei haar advocaat daar toen over.

De feiten gebeurden eind 2014 in een radiostudio van Urgent.fm in Gent. Slachtoffer en dader hadden na een eerste ontmoeting af en toe gechat met elkaar. De vrouw kwam naar de radiostudio en er werd gekust, maar daarna werd ze ook door de dader gepenetreerd.

De rechtbank aanvaardde echter dat het ‘niet om een brutale verkrachting ging’, en veroordeelde hem tot het betalen van een schadevergoeding maar gaf hem wel opschorting van straf, een beslissing die op veel onbegrip stootte. Het parket heeft beroep aangetekend tegen die uitspraak, waardoor het Gentse hof van beroep zich binnen enkele maanden over de zaak buigt.

'Hoor mij'

Liesbeth Kennes van Wij Spreken Voor Onszelf hoopt dat de zaak mensen aanzet om blijvend op te komen tegen seksueel geweld. ‘Laat je steun aan ‘Nee is nee, geen kwestie van interpretatie’, geen eendagsvlieg op social media zijn. Lees de verhalen die via Wij spreken voor onszelf worden gedeeld. Achter elk van die verhalen zit een mens van vlees en bloed die in zijn/haar diepste intimiteit is vernederd en eigenlijk alleen maar vraagt ‘hoor mij’.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in