Het achtjarige jongetje dat zondagochtend dood teruggevonden werd in Schaarbeek, werd zaterdagochtend rond een uur of vier gedood door zijn moeder. Enkele uren voordien was de politie nog naar de woning van het gezin geroepen, maar ze had niets verdachts gevonden. De moeder, een vrouw van 37, heeft de feiten ondertussen bekend. Haar man is enkele jaren geleden naar Syrië vertrokken.

Wat er zich in de nacht van vrijdag op zaterdag afspeelde in de woning van de 37-jarige vrouw en haar twee zonen in de Van Hovestraat in Schaarbeek, valt moeilijk te begrijpen. Vrijdagavond werd de politie al een eerste keer opgeroepen voor problemen binnen het gezin, maar de agenten konden niets verdachts vaststellen.

Uren later escaleerde de situatie echter. De vrouw, die psychologische problemen had en een crisis kreeg, keerde zich plots tegen haar jongste zoon, een jongen van 8 jaar. De vrouw wurgde de jongen en sneed zijn keel over, waarna ze zijn lichaam in een koffer stak. Die koffer liet ze achter in een klein perkje tussen de Van Hamméestraat en de Paul Deschanellaan, niet ver van haar woning. Daarna keerde ze gewoon terug naar huis.

Het was de huisbaas die in de loop van zaterdag de afwezigheid van de jongste zoon opmerkte en alarm sloeg. Hij contacteerde de politie. Die heeft de vrouw de hele nacht van zaterdag op zondag ondervraagd. De moeder bekende uiteindelijk de feiten en leidde de speurders naar de plaats waar ze het lichaam van haar zoontje achterliet. Ze verklaart dat ze de feiten pleegde tijdens een crisis.

De oudste zoon van de vrouw, een jongen van elf, is overgedragen aan de jeugdrechter. De vader van het gezin is volgens het parket al jaren geleden geradicaliseerd en naar Syrië vertrokken.

Een wetsdokter, de onderzoeksrechter en een ploeg van de brandweer is zondagmiddag ter plaatse gekomen op de plaats waar het lichaam van het jongetje gevonden werd.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in