Centraal-Afrikaanse Republiek kiest president
Foto: AFP

In de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) zijn zondag de stembureaus opengegaan. In de tweede ronde van de presidentsverkiezingen nemen de twee overgebleven kandidaten, de oud-premiers Anicet Georges Dologuélé en Faustin Archange Touadéra, het tegen elkaar op. Gehoopt wordt dat met deze stembusgang een al drie jaar durend bloedig conflict tussen christenen en moslims afgesloten kan worden.

In de eerste ronde van de presidentsverkiezingen haalde Dologuélé nog 24 procent van de stemmen en Touadéra 19 procent.

Nog op zondag wordt een tweede poging ondernomen om geloofwaardige parlementsverkiezingen te organiseren. Vanwege grootscheepse onregelmatigheden werden de parlementsverkiezingen van eind december ongeldig verklaard door het Grondwettelijk Hof. Er zijn meer dan 1.500 kandidaten voor de 140 zetels van de volksvertegenwoordigers.

De laatste tientallen jaren zag de Centraal-Afrikaanse Republiek zich geconfronteerd met verschillende dictators en staatsgrepen. Het land, een van de armste ter wereld, staat onder grote druk van de internationale gemeenschap, in het bijzonder de vroegere koloniale macht Frankrijk, om het conflict met vreedzame verkiezingen af te sluiten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in