Trump haalt ook George W. Bush onderuit
Het debat ging vooral tussen Trump (rechts) en Bush (links). Cruz stond er tussenin, en kreeg ook zijn deel van de verwijten toegeslingerd. Foto: AFP

De zes overblijvende Republikeinse presidentskandidaten hebben zaterdagavond een zeer bitsig debat gevoerd. Donald Trump, de leider in de polls, haalde vooral uit naar Jeb Bush, en aarzelde niet om daarbij ook het beleid van diens broer aan te vallen. Trump verwees daarvoor zelfs naar 9/11, nog steeds een erg gevoelig thema in de VS.

Trump verklaarde dat de VS geen twee oorlogen kunnen voeren in Syrië, tegen president Bashar al-Assad en terreurgroep Islamitische Staat. Die laatste noemde hij ‘beesten’, en moeten volgens hem de prioriteit krijgen. Hij verklaarde ook dat ‘Jeb ongelijk heeft’ als hij pleit voor het vertrek van de Syrische president. ‘Het is door naar hem en anderen te luisteren, dat we al 15 jaar in het Midden-Oosten zitten zonder iets te winnen’, zei Trump.

World Trade Center

‘Ze hebben gelogen, er waren geen massavernietigingswapens’, zei hij over de oorlog in Irak en de voormalige president Bush. ‘Ik ben boos dat hij mijn familie aanvalt’, antwoordde Bush. ‘Terwijl Donald Trump realityprogramma’s maakte, heeft mijn broer een veiligheidsapparaat opgebouwd om ons te beschermen.’ ‘Het World Trade Center is ingestort onder het presidentschap van uw broer, herinnert u zich dat?’, sneerde Trump. ‘Dat is niet wat ik versta onder ons beschermen.’ Het levert Trump vanuit het publiek een luid boegeroep op. 

Marco Rubio maakte gebruik van die uitspraak om uit te halen naar de Democraten. ‘Ik dank God dat George W. Bush in het Witte Huis zat op 11 september, en niet Al Gore’, zei hij. ‘Het WTC is vernield geworden omdat Bill Clinton Osama bin Laden niet had gedood toen hij daar de gelegenheid toe had.’

‘Schurk’

Ook tussen de andere kandidaten was de spanning te snijden. Zo beschuldigden Ted Cruz en Marco Rubio elkaar ervan overlopers te zijn rond de illegale immigratie. Trump haalde daarop nogmaals uit naar Bush, die volgens hem ‘de zwakste is’ als het over immigratie gaat, alvorens Cruz uit te schelden voor leugenaar en schurk.

‘Cadeau voor Clinton’

John Kasich drukte dan weer zijn spijt uit over de toon van het debat. ‘Ik denk dat we de verkiezing aan Hillary Clinton zullen geven als we zo doorgaan’, zei hij.

Over één ding waren alle kandidaten het zaterdag wel eens: de Republikeinen moeten er alles aan doen om ervoor te zorgen dat president Barack Obama geen opvolger kan aanduiden voor de overleden rechter van het Supreme Court Antonin Scalia.