VS vragen Koerden én Turken om aanvallen te stoppen
John Kerry, minister van Buitenlandse Zaken van de VS. Foto: Michael Dalder/reuters

Het Turkse leger heeft zaterdag in de Syrische provincie Aleppo bombardementen uitgevoerd op gebieden die door Koerdische milities gecontroleerd worden. Volgens de Turkse premier was dit een reactie op eerdere agressie. De VS vragen zowel de Koerden als de Turken om de aanvallen te stoppen.

Er vonden bombardementen plaats op gebieden die de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) nog maar onlangs hadden heroverd op jihadistische rebellengroepen. Onder meer het dorp Minnigh, waar een militaire luchthaven is, werd door het Turkse leger onder vuur genomen.

De Syrisch-Koerdische strijders worden bij hun strijd tegen de jihadisten gesteund door zowel de VS als Rusland. Maar Turkije beschouwt hen als ‘terroristen’.

Pas later zaterdagavond bevestigde de Turkse regering de bombardementen. 'De aanvallen zijn een reactie op aanvallen op Turkije en vallen onder de regels van oorlogsvoering', zei premier Ahmet Davutoglu. 'De Koerdische militie in Syrië moet zich terugtrekken uit het gebied rond Azaz in Noord-Syrië.'

Eerder zaterdag had hij al gezegd een militaire actie tegen de Democratische Unie Partij (PYD) te ‘overwegen’. De PYD is een Koerdische politieke partij in Syrië, de YPG vormen de militaire arm van die groep.

‘Als het nodig is kunnen we in Syrië dezelfde maatregelen nemen als in Kandil’, had Davutoglu tijdens een op tv uitgezonden toespraak verklaard. Hij verwees daarbij naar de bombardementen die Turkije in 2015 in het noorden van Irak uitvoerde tegen de Koerdische Arbeiderspartij PKK.

Amerikaanse spreidstand

De Verenigde Staten tonen zich 'bezorgd over de situatie ten noorden van Aleppo'. 'We hebben aan de Syrische Koerden gevraagd om niet te profiteren van de verwarring in de regio om nieuwe gebieden in te nemen. En aan Turkije hebben we gevraagd om de beschietingen te stoppen', zeg John Kirby, de woordvoerder van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry.

'We proberen de spanningen aan beide kanten te milderen. Zowel Turkije als de YPG wordt bedreigd door Islamitische Staat.'

De VS zitten hier in een moeilijke spreidstand. enerzijds is het een bondgenoot van Turkije binnen de Navo en de internationale coalitie tegen IS. Anderzijds steunt het de Koerden in Syrië. Dat leidde vorige week tot woede bij bij de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die de VS ervan beschuldigt een 'bloedbad' te hebben aangericht door samen te werken met de Koerden.

Bestand binnen een week

Vorige week nog zijn een dozijn landen op de veiligheidsconferentie over Syrië, die wordt gehouden in München, overeengekomen dat er binnen de week ‘een staken van de vijandelijkheden’ ingaat in Syrië. Alleen IS en Al-Nusra mogen nog onder vuur worden genomen.

Gevraagd naar hoe hij de kansen van het bestand inschat, antwoordde de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov vrij pessimistisch. 'De kans dat het Syrisch bestand slaagt is 49 procent. Er zijn te veel partijen betrokken bij de militaire activiteiten.'