Frankrijk: ‘30.000 vluchtelingen, maar niet één meer’
De Franse premier Valls bezocht in München het vluchtelingenkamp ‘Bayernkaserne’. Foto: AFP

De Franse premier Manuel Valls is tegen een permanent quotasysteem om vluchtelingen te verspreiden over Europa. In de aanloop naar de EU-top over de migratiecrisis klinkt nu dus een ander geluid uit Parijs dan uit Berlijn.

Op de veiligheidsconferentie over Syrië in München heeft premier Valls aan de media verzekerd dat Frankrijk zich aan het akkoord houdt om 30.000 van de 160.000 vluchtelingen die worden verspreid over de EU-landen op te nemen. ‘Maar we zullen er geen extra aanvaarden’, voegde hij meteen toe.

Valls bewondert de Duitse bereidheid om meer vluchtelingen op te nemen. ‘Maar wij hebben nooit gezegd “kom naar Frankrijk”.’

De Franse premier lost daarmee een schot voor de boeg in aanloop naar de EU-top over migratie volgende donderdag. Daar wil de Duitse bondskanselier Angela Merkel haar plan uitrollen om de vluchtelingencrisis op te lossen.

Merkels plan rust op twee pijlers: Turkije moet de stroom van vluchtelingen uit het Midden-Oosten tegenhouden en een coalitie van bereidwillige landen moet meer vluchtelingen opvangen. ‘Eenmaal de illegale oversteken gestopt zijn, wil ik een betere spreiding van de vluchtelingen over de landen die willen meedoen’, zei ze daarover eerder op bezoek in Polen.

Die “bereidwilligen” zullen dan vastgelegde aantallen vluchtelingen opnemen. ‘Maar Frankrijk verwerpt dergelijk vast quotamechanisme’, is Valls duidelijk. Volgens hem heeft het land al 80.000 asielzoekers opgevangen in 2015. Bovendien kampt Frankrijk nu al met radicalisering en werkloosheid bij jongeren.

Duitsland vs. Visegrad-landen

En de Franse uitspraken zijn niet de enige zorg voor Duitsland. Maandag komen de Visegrad-landen (Hongarije, Polen, Slovakije en Tsjechië, red.) samen. De vier landen willen Macedonië en Bulgarije helpen om hun grens met Griekenland te sluiten.

‘We willen een akkoord sluiten tussen de Visegrad-landen’, zegt Robert Fico, de eerste minister van Slovakije, daarover. ‘Als Griekenland er niet in slaagt om de vluchtelingenstroom onder controle te krijgen – en dat doet het niet – is het logischer om te investeren in de bescherming van de grenzen tussen Griekenland, Macedonië, Bulgarije en andere landen.’

Fico: ‘Maar Berlijn protesteert. “Hoe durven jullie, de Visegrad Vier en Bulgarije en Macedonië, discussiëren over grensbewaking”, zegt Duitsland. De Duitsers hebben zelfs formeel protest aangetekend bij mijn adjunct-minister van Buitenlandse Zaken.’

Grieken krijgen drie maanden

De Europese Raad heeft vrijdag wel nog de Grieken gewaarschuwd. Griekenland krijgt nog drie maanden de tijd om vijftig aanbevelingen over de opvang van vluchtelingen na te komen. De registratieprocedures moeten beter, de controle van de zeegrenzen moet opgedreven worden en er moet werk gemaakt worden van fatsoenlijke infrastructuur om de vluchtelingen op te vangen.

Als Athene onvoldoende vooruitgang boekt, kan de Europese Commissie, op basis van artikel 26 van het Schengenverdrag, andere Schengenleden toestemming geven de eigen grenzen opnieuw te controleren. Die controles bestrijken in eerste instantie zes maanden, maar ze kunnen driemaal verlengd worden tot maximaal twee jaar. Of Athene tegen mei aan de eisen kan voldoen, is twijfelachtig.

Wat die grenscontroles de facto betekenen en hoe slecht de Grieken er echt voor staan, leest u hier.