De Russische premier Dmitri Medvedev heeft op de veiligheidsconferentie in het Duitse München een somber beeld geschetst van de relaties tussen Rusland en het Westen. ‘We moeten de zaken duidelijk stellen: we zijn in een nieuwe periode van een nieuwe Koude Oorlog beland.’ De onenigheid werd prompt geïllustreerd door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, die Medvedev opriep in Syrië ‘van doelwit te veranderen’.

Medvedev laakte in München de ‘gesloten en vijandige’ houding van de Navo, die deze week nog besloot om zijn aanwezigheid nabij Rusland te versterken. ‘De Europese politici dachten dat het uitbouwen van een zogenaamde kring van vrienden aan de grenzen van de Europese Unie een garantie op veiligheid zou zijn. Wat is het resultaat? Geen kring van vrienden, maar een kring van uitsluiting.’

De relaties tussen Rusland en het Westen doken onder het vriespunt sinds het conflict in Oekraïne en de Russische annexatie van de Krim. Niettemin wil Medvedev proberen om ‘het vertrouwen te herstellen’. ‘Onze standpunten lopen uiteen, maar niet zo erg als veertig jaar geleden, toen er een muur in Europa bestond.’

Rusland en het Westen staan ook neus aan neus in Syrië, waar het Kremlin het regime van president Bashar al-Assad steunt. Assad kan in de ogen van de westerse leiders dan weer geen deel uitmaken van de toekomst van Syrië. In de nacht van donderdag op vrijdag raakten de VS, Rusland en vijftien andere landen die betrokken zijn bij de Syrische oorlog het in München wel eens over een stopzetting van het geweld.

Medvedev beloofde alvast dat zijn land een constructieve rol wil spelen. ‘We zullen ons inzetten voor de toepassing van het gemeenschappelijke vredesinitiatief. Het loopt moeilijk, maar er is geen alternatief voor een gemeenschappelijke en interreligieuze dialoog’, zo verklaarde de Russische premier. De Syrische oppositie riep hij op, gesprekken aan te knopen met Assad.

‘Stop bombardementen’

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft op dezelfde bijeenkomst Rusland opgeroepen om de aanvallen op ‘legitieme oppositiegroepen’ in Syrië te stoppen.

‘Momenteel concentreert de zeer grote meerderheid van de Russische aanvallen zich op legitieme oppositiegroepen. Om het akkoord (over de stopzetting van het geweld, nvdr.) na te leven, is het essentieel dat Rusland van doelwitten verandert in Syrië’, zo verklaarde Kerry op de veiligheidsconferentie in München. ‘We bevinden ons op een scharniermoment’ tussen oorlog en vrede, onderstreepte de minister.

Ook de eveneens in München aanwezige Franse premier Manuel Valls riep Rusland op, het akkoord over Syrië ernstig te nemen. ‘De Russische bombardementen op de Syrische bevolking moeten stoppen’, zo richtte hij zich tot Medvedev.

Tegenover het Russische persagentschap Ria Novosti liet die laatste echter weinig ruimte voor onderhandelingen over: 'Onze positie in Syrië is een uitgemaakte en onomkeerbare zaak'.

Akkoord

In München waren de zeventien landen van de International Syria Support Group het in de nacht van donderdag op vrijdag eens geraakt over een stopzetting van de vijandelijkheden in Syrië in het bestek van een week. Het akkoord heeft wel geen betrekking op de bombardementen op Islamitische Staat en al-Nusra.

Intussen zet het Syrische leger, met Russische luchtsteun, de herovering van de provincie Aleppo op diverse rebellengroepen en jihadistische groepen gewoon door. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten in Groot-Brittannië voerden Russische oorlogsvliegtuigen in de nacht van vrijdag op zaterdag twaalf aanvallen uit in het noorden van Syrië.