Ikea kon voor 1 miljard belastingen ontwijken door fiscale constructies
Foto: BELGA

Meubelgigant Ikea heeft via fiscale constructies in een periode van zes jaar minstens 1,03 miljard euro aan belastingen ontweken in Europa. Dat heeft de groene fractie in het Europees Parlement laten uitrekenen door fiscaal expert Marc Auerbach. Hij heeft zijn bevindingen over Ikea’s fiscale ontwijkingsmechanismen uiteengezet in een rapport van 34 pagina’s.

Dat Ikea aan agressieve taxplanning doet, is al langer bekend. Maar het is voor het eerst dat alle voordelen van A tot Z in kaart zijn gebracht, en dat er bedragen gekleefd zijn op de ontwijkingsmechanismen. Het bedrijf laat onder meer al zijn winkels royalties betalen voor het gebruik van het Ikea-handelsmerk.

Op die manier wordt een deel van de winst vermomd als een vergoeding die op een erg vriendelijke behandeling door de Nederlandse fiscus kan rekenen. Ook maakt Ikea in ons land op grote schaal gebruik van de notionele-interestaftrek. Die heeft het mogelijk gemaakt dat de belastingen in ons land tussen 2010 en 2014 zo’n 488 miljoen lager lagen dan zonder die aftrek het geval zou zijn geweest. In de jaren voordien profiteerde Ikea al van het Belgische stelsel voor coördinatiecentra, wat een voordeel van 647 miljoen euro opleverde.

LuxLeaks

Dat de Groenen het onderzoek hebben laten uitvoeren, is een indirect uitvloeisel van het LuxLeaks-schandaal, waarin Ikea ook genoemd werd. Naar aanleiding van LuxLeaks heeft een speciale commissie van het Europees parlement enkele financiële toplui van grote multinationals aan de tand gevoeld. De vertegenwoordiger van Ikea wimpelde sommige vragen af door te verwijzen naar de duale structuur van het Ikea-imperium. Juist die structuur maak ingenieuze fiscale planning mogelijk, zo blijkt uit het rapport.

Voor de Groenen is het rapport aanleiding om te wijzen op de noodzaak voor strengere Europese regelgeving. Het pakket maatregelen dat de Europese Commissie vorige maand voorstelde, zou sommige constructies van Ikea niet onmogelijk maken.

‘Dit is opnieuw een schoolvoorbeeld van een multinational die door grensoverschrijdende aanwezigheid en schaalgrootte alle wettelijke mogelijkheden tot op de bodem kan uitputten om zo weinig mogelijk belasting te betalen’, zegt Europees parlementslid Bart Staes (Groen). ‘ In België was dat tussen 2010 en 2014 amper 37,5 miljoen euro, ofwel 2,35 procent op de totale inkomsten. Dat is wel wat anders dan de ruim 30 procent die een gemiddelde KMO in België aan belastingen betaalt.’

Lees het uitgebreide onderzoek morgen in De Standaard