Bisdom spreekt schande: 'Persoonlijke spullen van vluchtelingen worden vernield'
Zeebrugge wordt al enkele weken geconfronteerd met de aanwezigheid van vluchtelingen. Foto: EPA

Bij een controleactie van de politie zijn vrijdagochtend in Zeebrugge 21 Iraniërs opgepakt. Dat bevestigt de politiezone Brugge. Kort daarna zouden persoonlijke spullen opgeladen zijn door vuilnismannen. De politie ontkent de feiten, maar foto's van VTM-journalist Klaas Danneel wijzen in de andere richting.

De vluchtelingen werden ter beschikking gesteld van de Dienst Vreemdelingenzaken.

Het bisdom van Brugge reageerde in een mededeling scherp op de handelwijze van de politie. ‘Wij vinden het vanuit humanitair en christelijk standpunt onaanvaardbaar dat aan mensen op de dool elementaire voedsel- en medische hulp ontzegd worden. Het kan niet dat de privébezittingen van transmigranten ter grootte van een plastic zak vernield worden’, zei bisschoppelijk vicaris Kris Depoortere.

De politie ontkent dat de persoonlijke bezittingen van de vluchtelingen zomaar door de vuilnisdienst werden opgehaald. ‘Alles is verlopen zoals gebruikelijk. Die mensen mochten hun persoonlijke spullen meenemen naar het politiekantoor en hebben dat ook gedaan. Alle rommel, zoals oude matrassen en zeilen, is achteraf opgekuist’, zegt Philippe Tankrey van de Brugse politie.