Man (50) lost zijn eigen verdwijningszaak op na 30 jaar
Foto: Twitter

De Canadees Edgar Latulip (50) was al dertig jaar opgegeven als vermist. Nadat hij op 2 september 1986 uit een ziekenhuis verdween, had zijn familie niets meer van hem vernomen. De mentaal gehandicapte man blijkt echter al die jaren op 120 kilometer afstand te hebben gewoond.

Op 7 januari vertelde Edgar aan een sociaal assistent in St. Catharines dat hij dacht dat hij eigenlijk iemand anders was. Hij herinnerde zich plots fragmenten uit zijn verleden en zelfs zijn oude naam kwam terug in hem op. De hulpverleenster zocht in oude opsporingsberichten en contacteerde de politie. Edgar stond vervolgens vrijwillig een DNA-staal af, snel daarna volgde de bevestiging.

Edgar was op de dag van zijn verdwijning 21 jaar oud, maar hij had de mentale leeftijd van een kind van 12. Hij was opgenomen in het ziekenhuis van Kitchener, in de provincie Ontario, na een zelfmoordpoging. Die dag besliste hij echter om de bus te nemen naar de beroemde Niagarawatervallen.

Ernstig geheugenverlies

De politie dacht dat hij ergens een nieuwe zelfmoordpoging had ondernomen, maar in plaats daarvan stapte hij 120 kilometer verder af in St. Catharines. Vermoedelijk is hij toen ten val gekomen en liep hij een hoofdwonde op. Daardoor leed hij de volgende 30 jaar aan een ernstig geheugenverlies, waardoor hij zelfs zijn eigen naam vergat en gedwongen werd om voor zichzelf een nieuwe identiteit te verzinnen.

Volgens de lokale politie is het heel uitzonderlijk dat een verdwijningszaak na 30 jaar opgelost raakt. ‘Wanneer iemand zo lang vermist is, betekent dit ofwel dat hij dood is, of niet meer gevonden wil worden’,reageert commissaris Philip Gavin van de lokale politie. De moeder van Edgar, Sylvia Wilson, is nog steeds in leven. Volgens de nieuwszender CBS zal een reünie binnenkort plaatsvinden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in